Czy w ciąży mogę jeść wątróbkę?

Ostatnie zmiany: 31 stycznia 2020
Czy w ciąży mogę jeść wątróbkę?

Jeszcze niedawno wątróbkę uznawano za bardzo zdrową i polecano ją kobietom w ciąży jako źródło cennych składników odżywczych. Dziś specjaliści zalecają... ostrożność – wątróbka w ciąży spożywana w nadmiarze może stanowić zagrożenie dla nienarodzonego dziecka.

Wątróbka w ciąży - źródło niektórych witamin i minerałów

Wątróbka jest bogata w niektóre witaminy oraz mikro- i makroelemetny. Jedzenie wątróbki w ciąży wydawałoby się zatem czymś odpowiednim, szczególnie ze względu na to, że wątróbka zawiera dużo żelaza, a kobiety w ciąży mają tendencję do anemii. A jakie jeszcze elementy zawiera wątróbka?

reklama

Wątróbka w ciąży - dlaczego nie jest zalecana?

Wątróbka zawiera zbyt dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna. Jej nadmiar może gromadzić się w organizmie i - zwłaszcza w 1. trymestrze ciąży – skutkować wadami rozwojowymi płodu, takimi jak wady czaszki czy układu nerwowego, a także przedwczesnym, bądź trudnym porodem.

Ponieważ w wątrobie kumulują się w toksyny i metale ciężkie, nie jest ona bezpieczna i obojętna tak dla kobiety, jak i dla dziecka.

Specjaliści przestrzegają przed jedzeniem wątróbki, ale i produktów, które ją zawierają (pasztet, wątrobianka). Wątróbka w ciąży bywa zatem niebezpieczna, dlatego zalecany jest umiar i ostrożność przed jej jedzeniem.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: