Czy w ciąży mogę jeść chipsy?

Ostatnie zmiany: 15 października 2024
Czy w ciąży mogę jeść chipsy?

Ciąża to czas podkolorowany wieloma zachciankami kulinarnymi. Jedną z nich są chipsy, spożywanie których, nie tylko przez przyszłe mamy, jest szeroko komentowane przez specjalistów żywienia.

Chipsy w ciąży - szkodliwe dla zdrowia

Chipsy to smakowite, puste kalorie. Są też – niestety - szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy stwierdzili, że powodem tego jest:

  • zbyt duża zawartość soli (nadmiar soli w organizmie prowadzi do opuchlizn, zatrzymania wody, nadciśnienia tętniczego, które może prowadzić do udaru mózgu, zawał serca czy niewydolności nerek);
  • tłuszcze trans – mogą zwiększyć poziom złego cholesterolu, a zmniejszyć poziom dobrego; zwiększają ryzyko chorób serca czy zatkania tętnic;
  • obecność konserwantów, które są szkodliwe, a niekiedy także rakotwórcze (np. Butylohydroksytoluen, powszechnie znany jako BHT, E321) czy akrylamidu, który powstaje podczas poddawania skrobi działaniu wysokiej temperatury;
  • chipsy są ubogie w składniki odżywcze, za to wysoce kaloryczne i tłuste. Przyczynia się też do tego olej, którego używa się do ich produkcji. Skutkuje to zwiększeniem masy ciała i komplikacjami zdrowotnymi (zbyt dużo tłuszczu w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy, może także powodować problemy z pamięcią).

reklama

Jedzenie chipsów w ciąży - konsekwencje

Jedzenie chipsów w ciąży w dużych ilościach ma poważne konsekwencje. Są to między innymi:

  • niedożywienie płodu;
  • niska waga urodzeniowa noworodka;
  • problemy zdrowotne dzieci (porównywane do tych, jakie miewają dzieci matek palących);
  • otyłość matki, gorszy stan zdrowia – zagrożenie cukrzycą, nadciśnieniem, choroby krążenia.

W badaniach z 2012 roku zauważono, że jedzenie chipsów w czasie ciąży zwiększa ryzyko narodzin dziecka z niską masą urodzeniową, winowajcą jest akryloamid chemiczny, występujący w wysokich stężeniach w żywności, takiej jak frytki i chipsy.

Powstaje podczas smażenia, pieczenia lub opiekania. Poziom akryloamidu jest wyższy, gdy potrawa jest gotowana dłużej lub w wyższej temperaturze.

Badacze odkryli, że wysokie spożycie akryloamidu zmniejszyło wagę urodzeniową o 132 gramy. Okazało się, że ta substancja chemiczna może przenikać przez łożysko i wpływać na rosnący płód.

Wykazano również, że zmniejszona waga urodzeniowa, w szczególności niska masa urodzeniowa jest powiązana z licznymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi we wczesnym lub późniejszym życiu, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca, a ponadto zmniejszony obwód głowy urodzeniowej związany jest z opóźnionym rozwojem neurologicznym

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań nad Epidemiologią Środowiskową w Hiszpanii, na Uniwersytecie Sztokholmskim i w 20 innych ośrodkach badawczych w Europie.

Dobra wiadomość jest taka, że jeśli przyszła mama na co dzień odżywia się mądrze i racjonalnie, to bez szkody dla zdrowia może - od czasu do czasu - pozwolić sobie na kilka chipsów w ciąży  - najlepiej klasycznych solonych.  Najważniejsze słowo to umiar.


 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: