Czy w ciąży mogę jeść chipsy?
Ciąża to czas podkolorowany wieloma zachciankami kulinarnymi. Jedną z nich są chipsy, spożywanie których, nie tylko przez przyszłe mamy, jest szeroko komentowane przez specjalistów żywienia.
Chipsy w ciąży - szkodliwe dla zdrowia
Chipsy to smakowite, puste kalorie. Są też – niestety - szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy stwierdzili, że powodem tego jest:
- zbyt duża zawartość soli (nadmiar soli w organizmie prowadzi do opuchlizn, zatrzymania wody, nadciśnienia tętniczego, które może prowadzić do udaru mózgu, zawał serca czy niewydolności nerek);
- tłuszcze trans – mogą zwiększyć poziom złego cholesterolu, a zmniejszyć poziom dobrego; zwiększają ryzyko chorób serca czy zatkania tętnic;
- obecność konserwantów, które są szkodliwe, a niekiedy także rakotwórcze (np. Butylohydroksytoluen, powszechnie znany jako BHT, E321) czy akrylamidu, który powstaje podczas poddawania skrobi działaniu wysokiej temperatury;
- chipsy są ubogie w składniki odżywcze, za to wysoce kaloryczne i tłuste. Przyczynia się też do tego olej, którego używa się do ich produkcji. Skutkuje to zwiększeniem masy ciała i komplikacjami zdrowotnymi (zbyt dużo tłuszczu w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy, może także powodować problemy z pamięcią).
reklama
Jedzenie chipsów w ciąży - konsekwencje
Jedzenie chipsów w ciąży w dużych ilościach ma poważne konsekwencje. Są to między innymi:
- niedożywienie płodu;
- niska waga urodzeniowa noworodka;
- problemy zdrowotne dzieci (porównywane do tych, jakie miewają dzieci matek palących);
- otyłość matki, gorszy stan zdrowia – zagrożenie cukrzycą, nadciśnieniem, choroby krążenia.
W badaniach z 2012 roku zauważono, że jedzenie chipsów w czasie ciąży zwiększa ryzyko narodzin dziecka z niską masą urodzeniową, winowajcą jest akryloamid chemiczny, występujący w wysokich stężeniach w żywności, takiej jak frytki i chipsy.
Powstaje podczas smażenia, pieczenia lub opiekania. Poziom akryloamidu jest wyższy, gdy potrawa jest gotowana dłużej lub w wyższej temperaturze.
Badacze odkryli, że wysokie spożycie akryloamidu zmniejszyło wagę urodzeniową o 132 gramy. Okazało się, że ta substancja chemiczna może przenikać przez łożysko i wpływać na rosnący płód.
Wykazano również, że zmniejszona waga urodzeniowa, w szczególności niska masa urodzeniowa jest powiązana z licznymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi we wczesnym lub późniejszym życiu, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca, a ponadto zmniejszony obwód głowy urodzeniowej związany jest z opóźnionym rozwojem neurologicznym
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań nad Epidemiologią Środowiskową w Hiszpanii, na Uniwersytecie Sztokholmskim i w 20 innych ośrodkach badawczych w Europie.
Dobra wiadomość jest taka, że jeśli przyszła mama na co dzień odżywia się mądrze i racjonalnie, to bez szkody dla zdrowia może - od czasu do czasu - pozwolić sobie na kilka chipsów w ciąży - najlepiej klasycznych solonych. Najważniejsze słowo to umiar.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień