Czy w ciąży mogę jeść grzyby?

Czy podgrzybki, prawdziwki, pieczarki i kurki są bezpieczne, kiedy jesteś w ciąży

Czy w ciąży mogę jeść grzyby?

Choć powszechnie funkcjonuje przekonanie, że kobiety w ciąży nie powinny jeść grzybów, specjaliści są innego zdania. Dlaczego?

Grzyby w ciąży - dlaczego warto po nie sięgać?

Jedzenie grzybów w ciąży jest nie tylko bezpieczne, ale i zdrowe. Zawarte w nich składniki odżywcze pozwalają na uniknięcie niedoboru wielu witamin i minerałów. Grzyby są bogate są w witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, cynk i żelazo oraz inne mikro- i makroelementy, które są szczególnie ważne w czasie ciąży.

reklama

Witamina B

Grzyby mają dużą ilość witamin z grupy B. 
Składniki witaminy B obejmują tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3) i kwas pantotenowy (B5). Jedna filiżanka pieczarek pokrywa około 8% dziennego zapotrzebowania ryboflawiny, co jest idealne dla kobiet w ciąży. Tiamina i niacyna wzmacniają centralny układ nerwowy.

Witamina D

Grzyby są świetnym źródłem witaminy D. Witamina D reguluje przyswajanie wapnia w organizmie, pomagając utworzyć zawiązki zdrowych zębów i silne kości. Jedna filiżanka grzybów z shiitake zawiera około 12,6 jednostek witaminy D.

reklama

Białko w grzybach

Również w grzybach znajdziecie dużą ilość białka, które przyczynia się do budowy masy mięśniowej płodu. 


Żelazo w grzybach

Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny. W przypadku jej niedoboru do płodu dociera mniej tlenu, co jest niebezpieczne dla rozwijającego się układu nerwowego. Niedotlenione komórki nerwowe obumierają, w skrajnych przypadkach doprowadzając do niedorozwoju umysłowego dziecka. Dlatego jeśli jest taka potrzeba należy suplementować żelazo w ciąży i zapobiegać jego niedoborom. Uważa się, że jedna filiżanka grzybów odpowiada 8 miligramom żelaza.

reklama

Błonnik i przeciwutleniacze w grzybach

Grzyby zawierają spore ilości błonnika i przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, takie jak selen i ergotioneina (aminokwas), chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wzmacniają układ immunologiczny. Dla odmiany błonnik zapobiega zaparciom.

Jakie grzyby warto jeść w ciąży?

Ważne jest, żeby kupować grzyby z pewnego źródła! Zawsze sprawdź, czy są świeże i upewnij się, że zostały umyte, oczyszczone i poddane obróbce cieplnej. Szczególnie polecane grzyby to:

  • smardze,
  • boczniaki,
  • kurki,
  • pieczarki,
  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • grzyby shiitake

Mam nadzieję, że w tym artykule wyjaśniono wszystkie wątpliwości dotyczące jedzenia grzybów podczas ciąży. Podziel się swoimi poglądami, komentując poniższy tekst.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: