Czy w ciąży mogę jeść grzyby?
Czy podgrzybki, prawdziwki, pieczarki i kurki są bezpieczne, kiedy jesteś w ciąży
Choć powszechnie funkcjonuje przekonanie, że kobiety w ciąży nie powinny jeść grzybów, specjaliści są innego zdania. Dlaczego?
Grzyby w ciąży - dlaczego warto po nie sięgać?
Jedzenie grzybów w ciąży jest nie tylko bezpieczne, ale i zdrowe. Zawarte w nich składniki odżywcze pozwalają na uniknięcie niedoboru wielu witamin i minerałów. Grzyby są bogate są w witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, cynk i żelazo oraz inne mikro- i makroelementy, które są szczególnie ważne w czasie ciąży.
reklama
Witamina B
Grzyby mają dużą ilość witamin z grupy B. Składniki witaminy B obejmują tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3) i kwas pantotenowy (B5). Jedna filiżanka pieczarek pokrywa około 8% dziennego zapotrzebowania ryboflawiny, co jest idealne dla kobiet w ciąży. Tiamina i niacyna wzmacniają centralny układ nerwowy.
Witamina D
Grzyby są świetnym źródłem witaminy D. Witamina D reguluje przyswajanie wapnia w organizmie, pomagając utworzyć zawiązki zdrowych zębów i silne kości. Jedna filiżanka grzybów z shiitake zawiera około 12,6 jednostek witaminy D.
reklama
Białko w grzybach
Również w grzybach znajdziecie dużą ilość białka, które przyczynia się do budowy masy mięśniowej płodu.
Żelazo w grzybach
Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny. W przypadku jej niedoboru do płodu dociera mniej tlenu, co jest niebezpieczne dla rozwijającego się układu nerwowego. Niedotlenione komórki nerwowe obumierają, w skrajnych przypadkach doprowadzając do niedorozwoju umysłowego dziecka. Dlatego jeśli jest taka potrzeba należy suplementować żelazo w ciąży i zapobiegać jego niedoborom. Uważa się, że jedna filiżanka grzybów odpowiada 8 miligramom żelaza.
reklama
Błonnik i przeciwutleniacze w grzybach
Grzyby zawierają spore ilości błonnika i przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, takie jak selen i ergotioneina (aminokwas), chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wzmacniają układ immunologiczny. Dla odmiany błonnik zapobiega zaparciom.
Jakie grzyby warto jeść w ciąży?
Ważne jest, żeby kupować grzyby z pewnego źródła! Zawsze sprawdź, czy są świeże i upewnij się, że zostały umyte, oczyszczone i poddane obróbce cieplnej. Szczególnie polecane grzyby to:
- smardze,
- boczniaki,
- kurki,
- pieczarki,
- borowiki,
- podgrzybki,
- grzyby shiitake
Mam nadzieję, że w tym artykule wyjaśniono wszystkie wątpliwości dotyczące jedzenia grzybów podczas ciąży. Podziel się swoimi poglądami, komentując poniższy tekst.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień