Podstawy gotowania
Kuchnię omijasz raczej szerokim łukiem, choć chciałabyś nauczyć się gotować. To świetnie! Chciałabyś, a to już duży krok do przodu. W tym dziale znajdziesz artykuły poświęcone podstawom gotowania, które są niezbędne, aby zdobyć kolejny poziom w sztuce kulinarnej. Rozgość się, już niedługo będziesz mistrzynią!
reklama
Natka pietruszki. Jak jej używać?
Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej nieocenionych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, w jaki sposób…
Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy potrzebujesz ochłody. Nadaje się do wielu apetycznych dań, a…
Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar.…
Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach podkręci smak pieczeni i doda szyku słodkim wypiekom. Przeczytaj,…
Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo…
Oregano to siła napędowa włoskich dań na bazie pomidorów. Jeśli planujesz zrobić pizzę, musisz umieścić je na swojej liście zakupów. My podpowiemy, do czego jeszcze…
Bazylię możesz hodować we własnym ogródku, trzymać w doniczce lub kupić gotową i przechowywać w zamrażarce. Jedno jest pewne – musi znaleźć się w twojej kuchni.…
Oleje i oliwy - do smażenia czy do sałatki?
Od ilości różnego rodzaju oliw i olejów na sklepowych półkach można dostać zawrotów głowy. Czy wiedziałaś, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia a…
Jak zrobić aromatyzowaną oliwę
Domowa aromatyzowana oliwa. Oliwa o zapachu czosnku.
Szklanka mąki to ... czyli kuchenna ściągawka
Ile waży jedna szklanka mąki a ile jedna szklanka cukru. Mierzymy objętości i wagi. Podstawy pieczenia ciast.
Jajka – instrukcja obsługi, cz.1
Co oznaczają symbole na jajkach i ich opakowaniach.
Jajka – instrukcja obsługi, cz. 2
Przygotowywanie jajek. Proste potrawy z jajek. Jak ugotować jajko na miękko.
Kilka sposobów na urozmaicenie domowego menu
Domowe jedzenie smaczne i pięknie podane. jak urozmaicić domowe obiady.