Czy w ciąży mogę jeść cytrusy?

Ostatnie zmiany: 31 stycznia 2020
Czy w ciąży mogę jeść cytrusy?

Cytryny, limonki, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki – któż ich nie lubi? Są smacznym  źródłem witamin A i C, tiamin, niacyn, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, kwasu pantotenowego, witaminy B-6 no i oczywiście kwasu foliowego.

Cytrusy w ciąży - na zdrowie 

Cytrusy są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Zwiększają naszą odporność, gdyż zawierają bardzo dużą ilość witamin C i P. W 100 g soku z cytryny, znajduje się aż 30 mg witaminy C.  Najczęstszą chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C jest szkorbut.

Znane wszystkim grejpfruty ułatwiają odchudzanie, dzięki przyśpieszaniu przemiany materii, a pomarańcze posiadają, jak i większość cytrusów, witaminę A, B, B1, PP, E, B6, a także wiele minerałów. Cytrusy w ciąży są raczej zalecane i kobiety w ciąży jak najbardziej mogą jeść cytrusy, powinny jednak zachować umiar.

reklama

Jakie są korzyści z jedzenia cytrusów podczas ciąży?

Jedzenie pomarańczy w ciąży

Kobiety w ciąży powinny spożywać około 85 gram witaminy C dziennie. Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo zawarta w nim witamina C ułatwia uwalnianie cynku i żelaza z różnych pokarmów.

Pomarańcze zawierają kwas foliowy, który pomaga w tworzeniu krwinek, wspomaga rozwój nowych tkanek i zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u dzieci. W owocu zawarte jest prawie 10% zalecanej dziennej ilości kwasu foliowego. Wysoka zawartość potasu może zapobiegać podwyższonemu ciśnieniu krwi u kobiet w ciąży.

Wygląda, że 1 pomarańcza dziennie to dobry pomysł, ale najpierw skonsultuj się z lekarzem, bo to owoc, który potrafi silnie uczulić.

Jedzenie grejpfrutów w ciąży

Grejpfrut to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jest bogaty w błonnik, potas, pektynę i wiele innych składników odżywczych. Ma wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny. Zawiera również dużo wapnia, witaminy A i magnezu.

Grejpfrut ma zdolność neutralizowania kwasu żołądkowego, więc może zapobiegać zgadze i porannym mdłościom. Bioflawonoidy i zawartość witaminy C w grejpfrutach mogą redukować obrzęki, natomiast wysoka zawartość błonnika w grejpfrutach czyni go doskonałym remedium na zaparcia.

Należy skonsultować się z lekarzem przed włączeniem grejpfruta do diety, jeśli przyjmujesz jakieś leki. Może zmienić ich skuteczność.

Jedzenie cytryn w ciąży

Cytryny zawierają witaminy i minerały, między innymi: wapń, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, fosfor, magnez, miedź, mangan, kwas pantotenowy, witaminę B-6 i ryboflawinę. Są też doskonałym źródłem witaminy C.

Niektóre kobiety w ciąży mówią, że jedzenie, ssanie plasterków cytryny lub wąchanie owocu pomaga złagodzić poranne mdłości.  

Zawarte w cytrynach witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i odgrywają istotną rolę w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi.

Woda z dodatkiem cytryny może pomóc zapobiec infekcjom, takim jak przeziębienie i grypa.  Ma również właściwości moczopędne i zapobiega infekcjom układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży.
Duża zawartość witaminy C wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Jeżeli jednak cierpisz na zgagę cytryna może wywoływać lub nasilać te objawy, więc zrezygnuj z jej spożywania. Kwas zawarty w owocach może również niekorzystnie wpływać na szkliwo zębów.

Jedzenie kiwi w ciąży

Kiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców. Jest bogaty w foliany, które zapobiegają powstaniu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa. Owoce zawierają też 140% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Zawarte w kiwi naturalne cukry, które pomagają kontrolować apetyt na słodycze, a jednocześnie nie powodują wzrostu insuliny.

Czy wiesz, że kiwi uważa się za świetny prebiotyk? Prebiotyki zawierają enzymy, błonnik pokarmowy i związki fenolowe. Dzięki temu pomaga zapobiegać zaparciom, biegunce, wzdęciom, bólom brzucha i zapaleniu błony śluzowej żołądka

Jedzenie kiwi wzmacnia także układ odpornościowy, dzięki temu, że jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Stabilizuje również burzę hormonalną.

Dlaczego kobiety w ciąży nie powinny jeść cytrusów bez ograniczeń?

Czy cytrusy to zakazane owoce w ciąży? Nie, ale zdecydowanie nie można ich jeść bez ograniczeń. Dlaczego?

  • Cytrusy są silnie alergizujące (potęguje to także fakt, że owoce te są „pryskane”). Niektórzy specjaliści, powołując się na ryzyko wystąpienia alergii u noworodków, zalecają ciężarnym, by zrezygnowały m.in. z owoców cytrusowych już w 3. trymestrze ciąży. Inni uważają takie zabiegi za nieuzasadnione i kobiety mogą jeść cytrusy w ciąży – zalecają po prostu różnorodną, rozsądną dietę i umiar.
  • Jedzenie cytrusów może mieć wpływ na (i tak wrażliwe w ciąży) szkliwo zębów – może nawet dojść do jego uszkodzenia. Bezpośrednio po jedzeniu owoców nie powinno się myć zębów, a jedynie przepłukać usta wodą.
  • Spożywanie cytrusów może inicjować lub nasilać zgagę, a także inne problemy żołądkowo-jelitowe.

 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: