Czy w ciąży mogę jeść cytrusy?
Cytryny, limonki, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki – któż ich nie lubi? Są smacznym źródłem witamin A i C, tiamin, niacyn, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, kwasu pantotenowego, witaminy B-6 no i oczywiście kwasu foliowego.
Cytrusy w ciąży - na zdrowie
Cytrusy są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Zwiększają naszą odporność, gdyż zawierają bardzo dużą ilość witamin C i P. W 100 g soku z cytryny, znajduje się aż 30 mg witaminy C. Najczęstszą chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C jest szkorbut.
Znane wszystkim grejpfruty ułatwiają odchudzanie, dzięki przyśpieszaniu przemiany materii, a pomarańcze posiadają, jak i większość cytrusów, witaminę A, B, B1, PP, E, B6, a także wiele minerałów. Cytrusy w ciąży są raczej zalecane i kobiety w ciąży jak najbardziej mogą jeść cytrusy, powinny jednak zachować umiar.
reklama
Jakie są korzyści z jedzenia cytrusów podczas ciąży?
Jedzenie pomarańczy w ciąży
Kobiety w ciąży powinny spożywać około 85 gram witaminy C dziennie. Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo zawarta w nim witamina C ułatwia uwalnianie cynku i żelaza z różnych pokarmów.
Pomarańcze zawierają kwas foliowy, który pomaga w tworzeniu krwinek, wspomaga rozwój nowych tkanek i zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u dzieci. W owocu zawarte jest prawie 10% zalecanej dziennej ilości kwasu foliowego. Wysoka zawartość potasu może zapobiegać podwyższonemu ciśnieniu krwi u kobiet w ciąży.
Wygląda, że 1 pomarańcza dziennie to dobry pomysł, ale najpierw skonsultuj się z lekarzem, bo to owoc, który potrafi silnie uczulić.
Jedzenie grejpfrutów w ciąży
Grejpfrut to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jest bogaty w błonnik, potas, pektynę i wiele innych składników odżywczych. Ma wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny. Zawiera również dużo wapnia, witaminy A i magnezu.
Grejpfrut ma zdolność neutralizowania kwasu żołądkowego, więc może zapobiegać zgadze i porannym mdłościom. Bioflawonoidy i zawartość witaminy C w grejpfrutach mogą redukować obrzęki, natomiast wysoka zawartość błonnika w grejpfrutach czyni go doskonałym remedium na zaparcia.
Należy skonsultować się z lekarzem przed włączeniem grejpfruta do diety, jeśli przyjmujesz jakieś leki. Może zmienić ich skuteczność.
Jedzenie cytryn w ciąży
Cytryny zawierają witaminy i minerały, między innymi: wapń, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, fosfor, magnez, miedź, mangan, kwas pantotenowy, witaminę B-6 i ryboflawinę. Są też doskonałym źródłem witaminy C.
Niektóre kobiety w ciąży mówią, że jedzenie, ssanie plasterków cytryny lub wąchanie owocu pomaga złagodzić poranne mdłości.
Zawarte w cytrynach witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i odgrywają istotną rolę w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi.
Woda z dodatkiem cytryny może pomóc zapobiec infekcjom, takim jak przeziębienie i grypa. Ma również właściwości moczopędne i zapobiega infekcjom układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży.
Duża zawartość witaminy C wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Jeżeli jednak cierpisz na zgagę cytryna może wywoływać lub nasilać te objawy, więc zrezygnuj z jej spożywania. Kwas zawarty w owocach może również niekorzystnie wpływać na szkliwo zębów.
Jedzenie kiwi w ciąży
Kiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców. Jest bogaty w foliany, które zapobiegają powstaniu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa. Owoce zawierają też 140% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Zawarte w kiwi naturalne cukry, które pomagają kontrolować apetyt na słodycze, a jednocześnie nie powodują wzrostu insuliny.
Czy wiesz, że kiwi uważa się za świetny prebiotyk? Prebiotyki zawierają enzymy, błonnik pokarmowy i związki fenolowe. Dzięki temu pomaga zapobiegać zaparciom, biegunce, wzdęciom, bólom brzucha i zapaleniu błony śluzowej żołądka
Jedzenie kiwi wzmacnia także układ odpornościowy, dzięki temu, że jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Stabilizuje również burzę hormonalną.
Dlaczego kobiety w ciąży nie powinny jeść cytrusów bez ograniczeń?
Czy cytrusy to zakazane owoce w ciąży? Nie, ale zdecydowanie nie można ich jeść bez ograniczeń. Dlaczego?
- Cytrusy są silnie alergizujące (potęguje to także fakt, że owoce te są „pryskane”). Niektórzy specjaliści, powołując się na ryzyko wystąpienia alergii u noworodków, zalecają ciężarnym, by zrezygnowały m.in. z owoców cytrusowych już w 3. trymestrze ciąży. Inni uważają takie zabiegi za nieuzasadnione i kobiety mogą jeść cytrusy w ciąży – zalecają po prostu różnorodną, rozsądną dietę i umiar.
- Jedzenie cytrusów może mieć wpływ na (i tak wrażliwe w ciąży) szkliwo zębów – może nawet dojść do jego uszkodzenia. Bezpośrednio po jedzeniu owoców nie powinno się myć zębów, a jedynie przepłukać usta wodą.
- Spożywanie cytrusów może inicjować lub nasilać zgagę, a także inne problemy żołądkowo-jelitowe.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień