Jakich ziół, przypraw i witamin należy unikać w czasie ciąży?

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Jakich ziół, przypraw i witamin należy unikać w czasie ciąży?

Dieta kobiety, która jest w ciąży, powinna być zróżnicowana, ale i rozsądna, uzupełniana w suplementy diety zalecone przez lekarza.

Istnieją jednak produkty niezalecane w ciąży, a także składniki mineralne, przyprawy i zioła, które powinny zostać ograniczone lub całkowicie wyeliminowane.

Witaminy niezalecane w ciąży

Wydawać by się mogło, że witaminy to samo dobrodziejstwo. Tymczasem...

Witamina A, choć jest niezbędnym składnikiem odżywczym, spożywana w nadmiarze może być bardzo szkodliwa, zwłaszcza podczas ciąży. Jej wysoki poziom może być toksyczny dla dziecka - powodować wady wrodzone lub doprowadzić do poronienia samoistnego. Witamina A, dostarczana w codziennej diecie, ale także obecna w składzie wielu kosmetyków, jest magazynowana w organizmie - nie zaleca się więc dodatkowego uzupełniania witaminy A.

Witamina C – wprawdzie stymuluje układ odpornościowy i jest ze wszech miar pożądana, ale z uwagi na to, że embrion na początku swej drogi jest traktowany przez organizm kobiety jak ciało obce, lekarze – podczas starań i pierwszych dni ciąży - zalecają jej ograniczenie (do – maksymalnie - 500 mg dziennie).

Zioła i przyprawy - uwagaZioła i przyprawy, które tak chętnie stosujemy, absolutnie nie są obojętne dla organizmu, w tym wypadku ani matki, ani płodu – działają silnie, bywają toksyczne. Łożysko nie stanowi dostatecznej bariery ochronnej, dlatego wiele szkodliwych substancji, jakie mogą zawierać rośliny, może przez nie przenikać do organizmu dziecka. Okazuje się, że niewłaściwe stosowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku.

reklama

Zioła i przyprawy. Zagrożenia:

  • powodują plamienia (np. pietruszka, tymianek, rozmaryn czy szałwia),
  • wywołują skurcze macicy (np.owoce jałowca, olejek z rumianku),
  • prowadzą do przedwczesnego porodu (np. liście malin - ów napar przyspiesza poród, bo wpływa na elastyczność szyjki macicy, dlatego można go pić po 38. tygodniu ciąży!),
  • prowadzą do odwodnienia organizmu matki i płodu
  • wypłukują z organizmu witaminy (np. nać pietruszki).

Jakich popularnych ziół i przypraw należy unikać bądź je ograniczać? Są to:

Tymianek, rozmaryn, szałwia, jałowiec, aloes, dziurawiec, rabarbar, jemioła, chmiel, piołun, krwawnik, wrotycz, muszkatołowiec, żeń-szeń, mięta polna, cząber, anyżek, hibiskus, lukrecja, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, nać pietruszki, liście malin.
 
Pamiętaj:

  • Stosowanie niektórych ziół jest zagrożeniem dla zdrowia matki i płodu.
  • Nie używaj ziół niewiadomego pochodzenia, a także tych, działania których nie znasz bądź nie jesteś pewna. Mało tego - nim zaparzysz zioła kupione w aptece lub sklepie zielarskim, zapoznaj się z informacjami zawartymi na etykiecie.
  •  Przyjmowanie suplementów diety oraz ziół ZAWSZE wymaga konsultacji z lekarzem. Nie lecz się samodzielnie!

No i nade wszystko – zachowaj zdrowy rozsądek i UMIAR.

mzb

 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: