Jod w ciąży
Jod jest mikroelementem, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Dostarczamy go w codziennej diecie.
Najważniejsze informacje o jodzie
- To podstawowy składnik hormonów tarczycy (tyroksyny i trojjodotyroniny), jest niezbędny do jej prawidłowego funkcjonowania.
- To silny przeciwutleniacz – pełni funkcje ochronnie w procesach zapalnych, działa przeciwnowotworowo.
- Wpływa na zdrowie: podnosi odporność, zwiększa witalność, zapobiega depresjom i przewlekłemu zmęczeniu.
- Reguluje poziom cholesterolu, wpływa na pracę serca i układu nerwowego.
- Odpowiada za spalanie z tłuszczu, reguluje przemiany energetyczne.
- Wpływa na urodę: chroni przed przyśpieszonym starzeniem, wpływa na kondycję skóry (chroni ją przed wysuszeniem), włosów, zębów i paznokci.
- Jest niezbędny do pracy i rozwoju mózgu, wpływa na poziom inteligencji.
- Warunkuje płodność, jest jednym z 5 suplementów, które powinny przyjmować ciężarne, ponieważ jod warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Reguluje on metabolizm dziecka, wpływa na jego prawidłowy wzrost, pracę układu mięśniowego i układu krążenia. Zapobiega poronieniom i powstawaniu wad wrodzonych.
Skąd czerpać jod?
Jod należy do pierwiastków mało rozpowszechnionych w przyrodzie, jego większe ilości występują w wodzie morskiej i solankach, a także w wielu codziennych produktach spożywczych, które pochodzą z terenów, gdzie jod występuje w glebie i w wodzie (najbogatsze są gleby i wody okolic nadmorskich, najmniej - podgórskich).
Dla większości z nas głównym źródłem jodu jest sól kuchenna (jej jodowanie rozpoczęto w 1997 roku). Niestety jod podczas gotowania się ulatnia. Dodatkowo specjaliści alarmują, by ograniczać podaż soli, która zwiększa ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.
reklama
Inne źródła jodu
- wody mineralne wzbogacone jodem, które cechuje bardzo dobra przyswajalność,
- ryby i owoce morza, głównie: dorsz, mintaj, halibut, łosoś wędzony,
- nabiał: kefir, maślanka, mleko, ser – biały i żółty,
- ryż brązowy, chleb żytni razowy, owies,
- wino – białe i czerwone,
- owoce: czereśnie, truskawki, melony,
- warzywa: pomidory, fasola, czosnek, sałata, cebula, szpinak.
Czy wiesz, że niektóre produkty mogą wpływać na utratę jodu i hamują przyswajanie jodu przez tarczycę? Są to między innymi: kabaczki, soja, rzepa, kalafior, brzoskwinie, gruszki, brukselka czy orzeszki ziemne.
Dawkowanie jodu
Dobowe zapotrzebowanie na jod jest bardzo małe, wynosi ok. 150-200 mikrogramów dziennie (w ciągu całego życia potrzeba zatem zaledwie kilka gramów jod). W czasie ciąży i karmienia piersią dawka powinna ona wzrosnąć do 250 mikrogramów. Tymczasem z badań wynika, że najczęściej dostarczamy organizmowi mniej niż połowę niezbędnej dziennej dawki.
reklama
Niedobór jodu
Zbyt mała ilość jodu w codziennej diecie może mieć poważne konsekwencje. Są to na przykład:
- zaparcia, przybieranie na wadze,
- ślepota,
- depresja, brak chęci do życia,
- bezpłodność, impotencja, spadek libido a co za tym idzie trudności z zajściem w ciążę
- anemia, zmęczenie,
- suchość skóry, wypadanie włosów,
- powiększenie tarczycy - pojawiają się wole,
- osłabienia odporności,
- uczucie zimna,
- bezsenność,
- zmniejszona odporności na stres,
- spadek sprawności intelektualnej,
- podwyższenia poziomu cholesterolu,
- u dzieci zaburzenia wzrostu i rozwoju fizycznego,
- niedoczynność tarczycy (a nawet związane z nią poważne zaburzenia rozwojowe),
- w ciąży: niedorozwój płodu, karłowatość i kretynizm dziecka.
Nadmiar jodu
Ryzyko przedawkowania jest rzadkie, niemniej się zdarza. Nie ma zgodności co do tego, przekroczenie jakiej ilości jest przedawkowaniem. Niektórzy mówią o dawce 20., inni o 30-krotnej.
Objawami przedawkowania są:
- metaliczny smak w ustach,
- zmienność nastrojów,
- utrata wagi,
- podrażnienie żołądka a nawet wrzody w jamie ustnej,
- wytrzeszcz oczu,
- zmiany trądzikowe na skórze,
- nerwowość, pobudzenie, lęki,
- zwiększona wrażliwość na dotyk,
- spuchnięcie języka i nadmiar śliny,
- biegunka, wymioty,
- bóle głowy.
Konsekwencjami przedawkowania mogą być zaburzenia hormonalne, upośledzenie funkcji tarczycy oraz wzrost ryzyka pojawienia się chorób autoimmunologicznych - nadczynności tarczycy, choroby Hashimoto.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień