Listerioza w ciąży - objawy, przyczyny i leczenie
Listerioza w ciąży może być groźna, ponieważ grozi zarażeniem dziecka oraz utratą ciąży. Za chorobę odpowiada bakteria Listeria monocytogenes, która występuje w wodzie i glebie. Ponieważ najczęstszą przyczyną zakażenia jest spożycie zanieczyszczonego patogenami pożywienia, trzeba wiedzieć, jakich pokarmów w ciąży należy unikać, a i jakie środki ostrożności zachować, by chronić się przed zachorowaniem.
Co to jest listerioza?
Listerioza to stosunkowo rzadka choroba zakaźna, którą wywołuje Gram(+) bakteria Listeria monocytogenes. Ponieważ patogen bytuje w wodzie i glebie, mogą nim być skażone rośliny. Jej nosicielami są zwierzęta.
Głównym rezerwuarem mikroorganizmów jest gleba oraz woda, także przewód pokarmowy zwierząt. Bakteria może być także obecna w ściekach, kiszonkach, mleku oraz ludzkim i zwierzęcym kale. Wyróżnia się 16 serotypów pałeczek Listeria, przy czym trzy z nich są odpowiedzialne za 95% zakażeń.
Przyczyny listeriozy
Jak się można zarazić listerią? Wrotami zakażenia listeriozą u człowieka są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe i łożysko. Źródłem zakażenia listerią najczęściej są chore lub zakażone zwierzęta.
Jak się można zarazić listerią? Jedną z dróg jest bezpośredni kontakt z wydalinami lub wydzielinami chorych zwierząt. Główną drogą szerzenia się choroby jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności. To przede wszystkim wieprzowina, niepasteryzowane mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, drób oraz produkty gotowe do spożycia.
Kwestię zakażenia komplikuje fakt, że bakterie namnażają się w temperaturze od 0° do 50°C. Cechuje je także zdolność przetrwania krótkotrwałej pasteryzacji lub mrożenia. Aby pozbyć się bakterii z pożywienia, trzeba je poddać nieco dłuższej obróbce termicznej (70°C przez 2 minuty).
W przypadku listeriozy wrodzonej do zakażenia płodu dochodzi popoprzez łożysko, a noworodka – w czasie porodu. Nie jest możliwa transmisja zakażenia z człowieka na człowieka.
reklama
Listerioza - objawy w ciąży
Pomimo powszechnego występowania pałeczek Listeria monocytogenes, u zdrowych ludzi rzadko rozwija się ciężka postać listeriozy. W grupie ryzyka znajdują się kobiety w ciąży, osoby przyjmujące leki immunosupresyjne i z obniżoną odpornością z powodu przewlekłych chorób.
Szacuje się, że kobiety w ciąży są dwadzieścia razy bardziej podatne na zachorowanie niż inni zdrowi dorośli. Szczególnie często atakuje listerioza w 3 trymestrze ciąży. Ma to związek ze znacznym przeciążeniem układu odpornościowego.
Schorzenie może mieć przebieg podostry lub ostry. W 90% przypadków jest to zakażenie bezobjawowe, które jednak może prowadzić do śmierci lub ciężkiego uszkodzenia płodu. Objawy różnią się w zależności stanu odporności osoby chorej. Symptomy przedmiotowe zależą od zajętych narządów.
Objawy listeriozy, jeśli się pojawią, manifestują się od 2 do 20 dni po zakażeniu (okres wylęgania wynosi od 3 do 70 dni). Wówczas mogą wystąpić objawy grypopodobne, bóle głowy, bóle mięśni, gorączka, biegunka, dreszcze, nudności i wymioty, także sztywność karku oraz zapalenie miedniczek nerkowych.
Zakażenie pałeczkami Listeria monocytogenes u osób dorosłych (poza kobietami w ciąży) przebiega najczęściej w postaci posocznicy lub zakażenia OUN. U kobiet w ciąży najczęściej rozwija się bakteriemia, która zwykle po porodzie ustępuje samoistnie.
Czy listerioza w ciąży jest groźna?
W przypadku kobiet ciężarnych listerioza może być groźna, ponieważ wskutek zakażenia ciężarnej może dojść do tzw. wczesnego lub późnego zakażenia płodu. może grozić:
- poronieniem (utrata ciąży przed upływem 20. tygodnia ciąży),
- przedwczesnym porodem (przed upływem 37. tygodnia ciąży),
- urodzeniem martwym (śmierć płodu po 20 tygodniach ciąży),
- nieprawidłowym przebiegiem ciąży,
- wad rozwojowych u noworodków,
- śmiercią dziecka.
Istnieje wysoka wrażliwość płodu w przypadku zakażenia kobiety ciężarnej, co może skutkować wrodzoną listeriozą noworodków. Postać wczesna może mieć związek z posocznicą, zaburzeniami w oddychaniu, sinicą lub mikroropniami. W przypadku postaci późnej pierwsze objawy pojawiają się od 5 do 20 dni po porodzie. To zwykle wysoka gorączka, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy bakteriemia.
Wskaźnik śmiertelności płodów zakażonych w okresie życia wewnątrzmacicznego zbliżony jest do 50%. Wśród żywo urodzonych noworodków leczonych antybiotykami wskaźnik śmiertelności jest znacznie niższy i wynosi około 20%. [1]
reklama
Listerioza w ciąży - jak wykryć?
Jeśli podejrzewasz u siebie zakażenie koniecznie (pojawia się gorączka, dreszcze, bóle mięśni), koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
Choroba zwykle jest rozpoznawana na podstawie izolacji patogenu z płynu mózgowo-rdzeniowego, krwi lub ropy. W przypadku noworodków dodatkowo pobiera się wymazy z powłok ciała. Do badań przydatnych w diagnostyce listeriozy należą: morfologia krwi z rozmazem, OB, stężenie białka C-reaktywnego (CRP), stężenie prokalcytoniny (PCT).
W badaniu ogólnym płynu mózgowo-rdzeniowego stwierdza się zwykle zwiększenie liczby komórek zapalnych, nieznaczne zwiększenie stężenia białka oraz zmniejszenie stężenia glukozy.
reklama
Listerioza w ciąży - leczenie
Leczenie listeriozy polega na podawaniu antybiotyków lub chemioterapeutyków. Trzeba je wdrożyć jak najszybciej, by zapobiec zakażeniu płodu i innym powikłaniom. Jeśli dziecko urodzi się zakażone, również ono zostanie poddane antybiotykoterapii. Czas leczenia uzależniony jest od stanu chorego i zajętych narządów. Najczęściej leczenie trwa od 3-8 tygodni.
W leczeniu stosuje się również leki wspomagające: przeciwobrzękowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne.
Jak się chronić przed listeriozą?
Co robić, by chronić się przed listeriozą? Przede wszystkim przestrzegaj zasad higieny i zachowuj środki ostrożności, zarówno jeśli chodzi o kontakt ze zwierzętami czy glebą, jak i spożywaniem jedzenia. Co robić, a czego unikać? Przede wszystkim wiedzieć, czego nie jeść w ciąży.
Jedz twarde, żółte sery. Zrezygnuj z fety, Brie, Camemberta, serów z przerostami niebieskiej pleśni i innych serów robionych z niepasteryzowanego mleka. Nie pij niepasteryzowanego mleka oraz soków.
Zrezygnuj z wyrobów garmażeryjnych, gotowych potraw, których nie możesz podgrzać w temperaturze powyżej 80°C. Nie jedz niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowych ryb i owoców morza, mięsa czy jaj.
Myj koniecznie wszystkie owoce i warzywa. Obniż w lodówce temperaturę do 4°C i utrzymuj ją w czystości. Koniecznie czytaj etykiety. Zapamiętaj, że bakterie listeriozy są zabijane podczas gotowania i pasteryzacji.
Bibliografia
- Listerioza dr n. med. Magdalena Rogalska
- Informacja o zachorowaniach na listeriozę
- Listerioza w ciąży – opis przypadku, Ginekologia Polska, nr 4, 2014
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień