Listerioza w ciąży - objawy, przyczyny i leczenie

Listerioza w ciąży - objawy, przyczyny i leczenie

Listerioza w ciąży może być groźna, ponieważ grozi zarażeniem dziecka oraz utratą ciąży. Za chorobę odpowiada bakteria Listeria monocytogenes, która występuje w wodzie i glebie. Ponieważ najczęstszą przyczyną zakażenia jest spożycie zanieczyszczonego patogenami pożywienia, trzeba wiedzieć, jakich pokarmów w ciąży należy unikać, a i jakie środki ostrożności zachować, by chronić się przed zachorowaniem.

Co to jest listerioza?

Listerioza to stosunkowo rzadka choroba zakaźna, którą wywołuje Gram(+) bakteria Listeria monocytogenes. Ponieważ patogen bytuje w wodzie i glebie, mogą nim być skażone rośliny. Jej nosicielami są zwierzęta.

Głównym rezerwuarem mikroorganizmów jest gleba oraz woda, także przewód pokarmowy zwierząt. Bakteria może być także obecna w ściekach, kiszonkach, mleku oraz ludzkim i zwierzęcym kale. Wyróżnia się 16 serotypów pałeczek Listeria, przy czym trzy z nich są odpowiedzialne za 95% zakażeń.

Przyczyny listeriozy

Jak się można zarazić listerią? Wrotami zakażenia listeriozą u człowieka są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe i łożysko. Źródłem zakażenia listerią najczęściej są chore lub zakażone zwierzęta.

Jak się można zarazić listerią? Jedną z dróg jest bezpośredni kontakt z wydalinami lub wydzielinami chorych zwierząt. Główną drogą szerzenia się choroby jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności. To przede wszystkim wieprzowina, niepasteryzowane mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, drób oraz produkty gotowe do spożycia.

Kwestię zakażenia komplikuje fakt, że bakterie namnażają się w temperaturze od 0° do 50°C. Cechuje je także zdolność przetrwania krótkotrwałej pasteryzacji lub mrożenia. Aby pozbyć się bakterii z pożywienia, trzeba je poddać nieco dłuższej obróbce termicznej (70°C przez 2 minuty).

W przypadku listeriozy wrodzonej do zakażenia płodu dochodzi popoprzez łożysko, a noworodka – w czasie porodu.  Nie jest możliwa transmisja zakażenia z człowieka na człowieka.

reklama

Listerioza - objawy w ciąży

Pomimo powszechnego występowania pałeczek Listeria monocytogenes, u zdrowych ludzi rzadko rozwija się ciężka postać listeriozy. W grupie ryzyka znajdują się kobiety w ciąży, osoby przyjmujące leki immunosupresyjne i z obniżoną odpornością z powodu przewlekłych chorób.

Szacuje się, że kobiety w ciąży są dwadzieścia razy bardziej podatne na zachorowanie niż inni zdrowi dorośli. Szczególnie często atakuje listerioza w 3 trymestrze ciąży. Ma to związek ze znacznym przeciążeniem układu odpornościowego.

Schorzenie może mieć przebieg podostry lub ostry. W 90% przypadków jest to zakażenie bezobjawowe, które jednak może prowadzić do śmierci lub ciężkiego uszkodzenia płodu. Objawy różnią się w zależności stanu odporności osoby chorej. Symptomy przedmiotowe zależą od zajętych narządów.

Objawy listeriozy, jeśli się pojawią, manifestują się od 2 do 20 dni po zakażeniu (okres wylęgania wynosi od 3 do 70 dni). Wówczas mogą wystąpić objawy grypopodobne, bóle głowy, bóle mięśni, gorączka, biegunka, dreszcze, nudności i wymioty, także sztywność karku oraz zapalenie miedniczek nerkowych.

Zakażenie pałeczkami Listeria monocytogenes u osób dorosłych (poza kobietami w ciąży) przebiega najczęściej w postaci posocznicy lub zakażenia OUN. U kobiet w ciąży najczęściej rozwija się bakteriemia, która zwykle po porodzie ustępuje samoistnie.

Czy listerioza w ciąży jest groźna?

W przypadku kobiet ciężarnych listerioza może być groźna, ponieważ wskutek zakażenia ciężarnej może dojść do tzw. wczesnego lub późnego zakażenia płodu. może grozić:

Istnieje wysoka wrażliwość płodu w przypadku zakażenia kobiety ciężarnej, co może skutkować wrodzoną listeriozą noworodków. Postać wczesna może mieć związek z posocznicą, zaburzeniami w oddychaniu, sinicą lub mikroropniami. W przypadku postaci późnej pierwsze objawy pojawiają się od 5 do 20 dni po porodzie. To zwykle wysoka gorączka, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy bakteriemia.

Wskaźnik śmiertelności płodów zakażonych w okresie życia wewnątrzmacicznego zbliżony jest do 50%. Wśród żywo urodzonych noworodków leczonych antybiotykami wskaźnik śmiertelności jest znacznie niższy i wynosi około 20%. [1]

reklama

Listerioza w ciąży - jak wykryć?

Jeśli podejrzewasz u siebie zakażenie koniecznie (pojawia się gorączka, dreszcze, bóle mięśni), koniecznie skontaktuj się z lekarzem.

Choroba zwykle jest rozpoznawana na podstawie izolacji patogenu z płynu mózgowo-rdzeniowego, krwi lub ropy. W przypadku noworodków dodatkowo pobiera się wymazy z powłok ciała. Do badań przydatnych w diagnostyce listeriozy należą: morfologia krwi z rozmazem, OB, stężenie białka C-reaktywnego (CRP), stężenie prokalcytoniny (PCT).

W badaniu ogólnym płynu mózgowo-rdzeniowego stwierdza się zwykle zwiększenie liczby komórek zapalnych, nieznaczne zwiększenie stężenia białka oraz zmniejszenie stężenia glukozy.

reklama

Listerioza w ciąży - leczenie

Leczenie listeriozy polega na podawaniu antybiotyków lub chemioterapeutyków. Trzeba je wdrożyć jak najszybciej, by zapobiec  zakażeniu płodu i innym  powikłaniom. Jeśli dziecko urodzi się zakażone, również ono zostanie poddane antybiotykoterapii. Czas leczenia uzależniony jest od stanu chorego i zajętych narządów. Najczęściej leczenie trwa od 3-8 tygodni.

W leczeniu stosuje się również leki wspomagające: przeciwobrzękowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne.

Jak się chronić przed listeriozą?

Co robić, by chronić się przed listeriozą? Przede wszystkim przestrzegaj zasad higieny i zachowuj środki ostrożności, zarówno jeśli chodzi o kontakt ze zwierzętami czy glebą, jak i spożywaniem jedzenia. Co robić, a czego unikać? Przede wszystkim wiedzieć, czego nie jeść w ciąży.

Jedz twarde, żółte sery. Zrezygnuj z fety, Brie, Camemberta, serów z przerostami niebieskiej pleśni i innych serów robionych z niepasteryzowanego mleka.  Nie pij niepasteryzowanego mleka oraz soków.

Zrezygnuj z wyrobów garmażeryjnych, gotowych potraw, których nie możesz podgrzać w temperaturze powyżej 80°C. Nie jedz niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowych ryb  i owoców morza, mięsa czy jaj.

Myj koniecznie wszystkie owoce i warzywa. Obniż w lodówce temperaturę do 4°C i utrzymuj ją w czystości. Koniecznie czytaj etykiety. Zapamiętaj, że bakterie listeriozy są zabijane podczas gotowania i pasteryzacji.

Bibliografia

  1. Listerioza dr n. med. Magdalena Rogalska
  2. Informacja o zachorowaniach na listeriozę
  3. Listerioza w ciąży – opis przypadku, Ginekologia Polska, nr 4, 2014

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: