Dlaczego warto w ciąży jeść imbir?

Dlaczego warto w ciąży jeść imbir?

Właściwości imbiru doceniały już nasze babcie – stosowały go głównie na przeziębienie, ale i na mdłości, gdy były przy nadziei. Ale to nie wszystko. Czy wiesz, dlaczego jeszcze warto jeść imbir będąc w ciąży?

Imbir - charakterystyka przyprawy

Imbir ma charakterystyczny, lekko ostry i wyrazisty smak. Można go jeść na surowo, kandyzowany i marynowany lub wersji suszonej. Świeże kłącza imbiru najlepiej sprawdzają się jako towarzysz mięs, ale i innych dań gotowanych, duszonych czy pieczonych, a także sałatek, jako dodatek do herbat i napojów. Imbir zmielony - do marynat, konfitur, sosów, ciast i ciasteczek. Imbir marynowany jest świetny do sushi.

Dlaczego warto jeść imbir w ciąży?

Imbir w ciąży – dodany do napoju czy potrawy bądź spożywany na surowo lub w każdej innej postaci - wesprze kobiety w ciąży w wielu trudnych sytuacjach:

Imbir na mdłości i nudności

Warto w ciąży mieć pod ręką imbir w pierwszym trymestrze, kiedy dręczą poranne mdłości. Roślina łagodzi nudności, działa przeciwwymiotnie, zmniejsza wydzielanie śliny. To świetne koło ratunkowe, które złagodzi także objawy choroby lokomocyjnej.

reklama

Źródło cennych składników odżywczych

Kłącze imbiru przydaje się w ciąży, gdyż zawiera wiele wartościowych składników, takich jak minerały (wapń, magnez, fosfor, potas), żywice, skrobię, cukry czy kwasy organiczne.

Imbir na trawienie i apetyt

Olejek eteryczny, najcenniejszy składnik imbiru, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dlatego poprawia apetyt, reguluje trawienie, łagodzi niestrawności, pomaga na inne dolegliwości i sensacje pokarmowe.

Działanie moczopędne

Imbir ma także działanie moczopędne, a że poprawia krążenie krwi, działa przeciwobrzękowo.

reklama

Ból i choroby skóry

Wcierany w skórę imbir działa przeciwbólowo, pomaga też zwalczyć choroby skóry, które mają podłoże bakteryjne czy grzybicze.

Imbir na przeziębienie

Herbata z imbirem lub napój imbirowy są świetne na przeziębienie. Mają działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, pomagają zbić gorączkę, łagodzą kaszel i katar, ułatwiają oddychanie. Wspierają organizm w walce z wirusami i bakteriami.

Wystarczy, że do herbaty dodasz imbir lub surowy, rozgnieciony plaster zalejesz wrzątkiem, dodasz sok z cytryny i miód czy sok malinowy.

Na huśtawkę nastrojów

W ciąży hormony przechodzą burzę za burzą, co możesz odczuć, przechodząc z płaczu w śmiech i odwrotnie. Na częste zmiany nastroju w ciąży, czyli płaczliwość, apatię i drażliwość pomoże imbir. To doskonały środek antydepresyjny.

reklama

Imbir a poronienia

Badania prowadzone w 2004 r. wykazały, że wśród kobiet przyjmujących imbir w ciąży zmniejszyło się ryzyko poronienia (w stosunku do kobiet, które go nie stosowały). Zaskakujące może się więc wydać stanowisko niektórych lekarzy, którzy obawiają się, że ze względu na przeciwzakrzepowe działanie imbiru jego spożywanie może zwiększyć ryzyko poronienia (tego badania naukowe nie potwierdziły). Co z tym fantem zrobić?

Zachowaj umiar

W przypadku imbiru, jak ze wszystkim, należy zachować umiar – i dotyczy to nie tylko kobiet ciężarnych. Dlatego nie przejadaj się nim, nie przesadzaj z ilością w codziennej diecie - jest to niewskazane choćby z tego względu, że imbir działa bardzo rozgrzewająco, może podrażniać żołądek, a i wywołać nieregularny rytm bicia serca, zawroty głowy i nudności.

Pamiętać też należy, że do stosowania imbiru istnieją pewne przeciwwskazania.

W jakich sytuacjach należy unikać spożywania imbiru?

  • gdy na imbir reagujesz alergicznie,
  • masz wysokie ciśnienie krwi,
  • cierpisz na choroby układu krążenia czy układu pokarmowego,
  • masz kamicę żółciową,
  • stwierdzono u ciebie stan przedrzucawkowy.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: