Daktyle – dlaczego warto jeść je w ciąży
Daktyle, słodkie owoce o mięsisto-mazistej konsystencji, są nie tylko smaczne, zdrowe i pożywne, ale i wskazane kobietom znajdującym się na finiszu ciąży. Czy wiesz, jakie korzyści daje spożywanie daktyli i dlaczego warto jeść je w ciąży?
Daktyle, nazywane "chlebem życia", to owoce daktylowca, które uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. W Polsce najczęściej jadamy owoce suszone.
Daktyle, bez względu na odmianę i formę (suszone i świeże), są bogate w:
- błonnik,
- witaminy (zwłaszcza w witaminę B3, A, B1, C, B2),
- związki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas),
- przeciwutleniacze,
- salicylany.
Daktyle – właściwości i działanie
Daktyle mają bardzo szerokie działanie. I tak:
- ponieważ zawierają błonnik, przyspieszają perystaltykę jelit, mają właściwości przeczyszczające – tym samym zapobiegają zaparciom,
- dodają energii, gdyż zawierają cukry proste, będące jej źródłem. Sprawiają, że brzuch jest pełny, ciało pełne wigoru, jednocześnie pomagając utrzymać zdrową wagę,
- obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca czy udaru mózgu.
- z uwagi na to, że mają w sobie wiele potasu, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym, utrzymują równowagę wodno-solną, zapobiegają skurczom mięśni. Niedobór potasu może prowadzić do problemów związanych z nerkami,
- pomagają w zapobieganiu wadom wrodzonym – daktyle są dobrym źródłem kwasu foliowego,
- ponieważ daktyle zawierają salicylany, działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe,
- zapobiegają niedokrwistości, ponieważ dostarczają żelaza, które wpływa na dobrostan, wspiera odporność,
- dzięki dużej zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu,
- daktyle są źródłem magnezu, który wspiera tworzenie zębów i kości u dziecka, reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Niedobór magnezu może wywołać nieprawidłowości wątroby i nerek,
- dostarczają witaminy K dziecku. Jeśli matka spożywa daktyle, przekazuje je dziecku, karmiąc je piersią. Witamina K pomaga w krzepnięciu i rozwoju kości.
reklama
Daktyle to naturalny sposób indukcji porodu
Herbatka z liści malin, mycie podłóg, seks, ale i olej z wiesiołka czy olej rycynowy – mamy, które chcą przyspieszyć poród sięgają po różne metody, które obiecują szybkie rozwiązanie. Tymczasem udowodniono, że naturalnym sposobem indukcji porodu jest także jedzenie daktyli.
Naukowcy z Jordan University of Science and Technology odkryli związek pomiędzy jedzeniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu. Badania wykazały, że przyszłe mamy, które od 36. tygodnia codziennie jadły po 6 daktyli miały:
- większe rozwarcie szyjki macicy niż pozostałe ciężarne mające skurcze,
- krótsze porody (niemal dwukrotnie!),
- rzadziej potrzebowały indukcji (96% kobiet urodziło naturalnie, bez potrzeby indukcji),
- rzadziej miały komplikacje po porodzie.
Spożywanie daktyli w ostatnim miesiącu ciąży pozytywnie wpływa na poród - może go przyspieszy i skrócić. W jaki sposób?
Daktyle stymulują skurcze macicy, przez co skracają poród.
Zwiększają efekt działania oksytocyny (skurcz macicy), minimalizując konieczność jej użycia.
Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w daktylach dostarczają energii i produkują prostaglandyny niezbędne do porodu.
Również obecna w daktylach serotonina, wapń i garbnik pomagają w skurczu mięśni macicy.
Codziennie, na cztery tygodnie przed planowanym terminem porodu, warto jeść 6 daktyli dziennie.
reklama
Jak jeść daktyle w ciąży?
Daktyle można spożywać na wiele sposobów, jako:
- smoothie: wystarczy zmiksować daktyle z jogurtem,
- pożywne drugie śniadanie: dodaj daktyle do kuskusu lub kaszy jaglanej, doprawionej miodem,
- słodki syrop: zblenduj daktyle i mleko. Syropem skrop lody, gofry czy płatki owsiane,
- kompot: z daktyli można ugotować kompot,
- słodzik: daktyle są świetnym zamiennikiem cukru w mleku lub sokach,
- przekąska: jako zamiennik czekoladek i innych słodkości,
- ciasteczka i batoniki: możesz je dodawać do własnoręcznie robionych, domowych i zdrowych batoników,
- dodatek do mięsa.
Czy spożywanie daktyli podczas ciąży jest bezpieczne?
Jedzenie daktyli w ciąży jest nie tylko bezpieczne, ale i korzystne, tak dla mamy, jak i dziecka. Jest tylko jeden warunek – należy je spożywać z umiarem, zwłaszcza jeśli pojawiły się problemy ze stężeniem cukru we krwi i ryzyko cukrzycy ciążowej.
Daktyle, zwłaszcza suszone, są bardzo słodkie, dlatego wpływają na szybki wzrost poziomu cukru we krwi. To dlatego, jeśli występują w diecie w nadmiarze, mogą powodować:
- tycie,
- zwiększony poziom cukru we krwi,
- ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej,
- próchnicę zębów w przypadku nieprawidłowej higieny jamy ustnej.
Suszone daktyle w nadmiarze mogą zaszkodzić, ponieważ zawierają konserwanty, takie jak benzoesan sodu (E 211), kwas benzoesowy (E 210), sorbinian potasu (E 202) i sorbinian sodu (E 201). To dlatego nie tylko nie należy przesadzać z ilością jedzonych owoców, ale i kupować te, które pochodzą z ekologicznych źródeł.
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień