Tygodniowy jadłospis na 4 miesiąc ciąży
Co nowego zawiera tygodniowy jadłospis na 4 miesiąc ciąży? Więcej kalorii. Dlaczego? Rozpoczął się właśnie drugi trymestr ciąży. Rosnące dziecko potrzebuje coraz więcej energii i składników mineralnych - stąd konieczność zwiększenia porcji lub częstości jedzenia posiłków.
Twoje zapotrzebowanie na energię wynosi teraz ok. 300 kcal więcej, o 30% zwiększyło się również zapotrzebowanie na białko. Poniżej znajdziesz przykładowe zestawy produktów zawierające ok. 300 kcal - ułatwią Ci one ułożenie prawidłowego jadłospisu, jak również pomogą zorientować się, o ile więcej niż do tej pory powinnaś jeść. Jaki jest optymalny tygodniowy jadłospis na 4 miesiąc ciąży?
Pamiętaj - nie jest prawdą, że teraz możesz jeść ile chcesz, najlepiej za dwoje (masz na to ogromną ochotę? zajrzyj na nasze forum babyboom.pl, nie jesteś jedynym łakomczuchem:)
Pamiętaj - dieta przyszłej mamy musi być różnorodna, to zasada jest kluczowa. Nie skupiaj się na ilości, a na tym, by pod postacią różnych rodzajach produktów dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin i składników mineralnych.
Wiedz, że musisz wybierać pożywienie zdrowe. Nie pozwalaj sobie zbyt często na słodkie przyjemności - one niestety najszybciej odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej, której nadmiar zostanie po ciąży. Jeśli jednak chcesz sobie poradzić z nadwagą w ciąży - przeczytaj. Dołącz też do wątku na naszym forum, gdzie przyszłe mamy rozmawiają o wadze w ciąży.
A co z czekoladą? - zapytasz. Zajrzyj na forum, gdzie przyszłe mamy wymieniają się swoimi słodkimi doświadczeniami.
Tygodniowy jadłospis na 4 miesiac ciaży. Zapotrzebowanie kaloryczne 2200 kcal
reklama
Poniedziałek. Na obiad proponuję: Roladę z kurczaka, ziemniaki puree, dowolne warzywa
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo graham (3 standardowe kromki,120g) z masłem, wędliną drobiową (30g), twarogiem (30g) i pomidorem. Herbata owocowa |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem wędzonym łososiem (40g) i dowolnymi warzywami. Sok owocowy szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Rolada z kurczaka, ziemniaki puree, dowolne warzywa (300g). Woda mineralna. Filet z kurczaka (130g) rozklepać i przyprawić. Na środku położyć liść sałaty, a na nim paprykę pokrojona w paski i posypać natką. Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Roladę podlać wodą i dusić na ok. 15 minut. 200 g ziemniaków ugotować a następnie ugnieść na puree dodając 3 łyżki mleka. Podawać z jarzynami z dodatkiem 3 łyżeczek oliwy.Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem kiełbaska cielęca gotowana (60g). Dowolny napój. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
Wtorek. Na obiad proponuję: Makaron z indykiem i warzywami
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem, twarożkiem ziarnistym (60g) i sałatą. Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem z serem żółtym (20g) i dowolnymi warzywami. Sok owocowo-warzywny szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Makaron z indykiem i warzywami. Dowolne warzywa (300g). Woda mineralna. Ugotować 50 g makaronu, 130g indyka podsmażyć razem z cukinią i pomidorem obranym ze skorki na 2 łyżeczkach oleju. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dolać wody i dusić ok. 5 minut. Do ugotowanego makaronu dodać 1 łyżeczkę pesto bazyliowego (opcjonalnie). Na makaron wyłożyć indyka z warzywami. Dodać rucolę. Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja | Grzanki z pieczywa (3 standardowe kromki, 120g) z masłem z serem białym (60g), pomidorem i oliwkami. Dowolny napój. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
reklama
Środa. Na obiad proponuję: Kaszę kus-kus z pieczonym kurczakiem
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Płatki kukurydziane (60g) z jogurtem pomieszanym z 60g serka homogenizowanego i brzoskwinią. Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem twarogiem półtłustym (40g) i dowolnymi warzywami. Sok owocowy szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Kasza kus-kus z pieczonym kurczakiem. (300g). Woda mineralna. 50g kaszy kus-kus ugotować na sypko. Na łyżce oliwy podsmażyć groszek zielony. Kurczaka nasmarować ziołami, przyprawami i kawałeczkiem masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ułożyć kurczaka na ruszcie na blasze. Na dno blachy wlej 4-5 łyżek wody. Na każdy kilogram wagi kurczaka zaplanuj 35-45 minut pieczenia. Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem. Jajecznica z 1 jajka na 1 łyżeczce masła z mlekiem (50g) z dodatkiem pomidorów i koperku. Dowolny napój. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
Czwartek. Na obiad proponuję: Klopsiki cielęce w sosie koperkowym
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem, wędzonym na ciepło dorszem (60g) i dowolnymi warzywami. Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem szynką z kurczaka (40g) i dowolnymi warzywami. Sok warzywny szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Klopsiki cielęce w sosie koperkowym (300g): 1/2 małej kajzerki, mleko do namoczenia bułki, 1/2 średniej cebuli drobno posiekanej, 1 jajko, 1/2 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, mąka do obtoczenia pulpetów, 2 łyżki oleju do podsmażenia. Kajzerkę namoczyć i odcisnąć. Wymieszać z mieloną cielęciną (130g)i cebulą. Przyprawić pieprzem i solą. Obsmażyć na patelni i przełożyć do garnuszka z wrzącą wodą, liściem laurowym, zielem angielskim i łyżeczką masła. Gotować koło 20 min. W międzyczasie posiekać mnóstwo koperku. 100 ml śmietany wymieszać z łyżeczką mąki, dodać trochę soku z cytryny. Odlać trochę wywaru i wymieszać ze śmietaną. Całość dodać do wody, w której gotują się pulpety. Mieszać dopóki nie zgęstnieje. Wsypać koperek. Podawać z ryżem (50g) ugotowanym na sypko. Danie serwowacć z dowolnymi jarzynami. |
Kolacja | Tosty z pieczywa (3 standardowe kromki, 120g) z masłem z serem mozarella (30g), oliwkami i bazylią. Dowolny napój. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
reklama
Piątek. Na obiad proponuję: Pstrąga z grilla, ziemniaki z dipem twarożkowym i warzywa
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Jajko na miękko. Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem i dowolnymi warzywami. Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem, białym serkiem (40g) i dżemem (10g). Sok owocowy szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Pstrąg z grilla, ziemniaki z dipem twarożkowym, dowolne warzywa (300g). Woda mineralna. Filet z jasnego pstrąga (130g) posmarować 1 łyżeczką oliwy i skropić cytryną, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nie dodając więcej tłuszczu. Ziemniaki (250g) ugotować i podawać z dipem sporządzonym z 2 łyżek jogurtu i 1 łyżki białego serka oraz dowolnych ziół. Rybę zjeść bez skóry.Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z białym serkiem (20g), makrelą wędzoną (40g) i dowolnymi warzywami. Herbata owocowa. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
Sobota. Na obiad proponuję: Dorsza z grilla z warzywami
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem, szynką cielęcą (30g), żółtym serem (20g) oraz dowolnymi warzywami. Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Sałatka z makaronu (35g), pokruszonego białego sera (60g)dowolnych owoców (np. banana, malin)(200g) z sosem jogurtowym. Sok warzywny szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Dorsz z grilla z warzywami. Ziemniaki (250g) gotowane w mundurkach. Dowolne warzywa (300g). Woda mineralna. Dorsza (130g) zamarynować w oliwie /2 łyżeczki/ pomieszanej z sokiem z cytryny i ziołami. Na rybie poukładać plasterki pomidorów obranych ze skorki i posmarowanych 1 łyżeczką bazylikowego pesto. Piec w folii w temp ok. 180 stopni). Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja |
Sałatka z ryżu (60g), wędzonej makreli (60g), ogórka kiszonego, 40g kukurydzy z puszki, szczypiorku z sosem jogurtowym (jogurt, sol, pieprz, 2 łyżeczki majonezu). Dowolny napój. |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
Niedziela. Na obiad proponuję: Pierogi na słodko
Posiłek | Przepis |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem serkiem homogenizowanym (60g) i bananem (50g). Herbata owocowa. |
Drugie śniadanie |
Pieczywo (2 standardowe kromki, 80g) z masłem jajkiem ugotowanym na twardo, sałatą i oliwkami. Sok wieloowocowy szklanka. |
Obiad |
Przykładowe zupy do wyboru: Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli). Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g) Pierogi z serem na słodko. (300g). Woda mineralna. Z 50g mąki i wody zagnieść ciasto. 100g sera półtłustego zemleć, dodać 1 białko, 2 łyżeczki cukru i wymieszać. Ciasto nadziewać serem. Podawać polane masłem (1 łyżeczka) i jogurtem naturalnym oraz z pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. Waga wszystkich produktów podawane są w postaci surowej, dlatego należy zważyć je przed obróbką termiczną. |
Kolacja | Galaretka z drobiu i warzyw. Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z masłem i pomidorem. Dowolny napój. (Do galaretki: 60g gotowanego kurczaka, plaster jajka na twardo, marchew, wywar drobiowy, żelatyna). |
Przekąski | Owoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały. Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka. Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml |
Kalendarz ciąży
- 1 tydzień
- 2 tydzień
- 3 tydzień
- 4 tydzień
- 5 tydzień
- 6 tydzień
- 7 tydzień
- 8 tydzień
- 9 tydzień
- 10 tydzień
- 11 tydzień
- 12 tydzień
- 13 tydzień
- 14 tydzień
- 15 tydzień
- 16 tydzień
- 17 tydzień
- 18 tydzień
- 19 tydzień
- 20 tydzień
- 21 tydzień
- 22 tydzień
- 23 tydzień
- 24 tydzień
- 25 tydzień
- 26 tydzień
- 27 tydzień
- 28 tydzień
- 29 tydzień
- 30 tydzień
- 31 tydzień
- 32 tydzień
- 33 tydzień
- 34 tydzień
- 35 tydzień
- 36 tydzień
- 37 tydzień
- 38 tydzień
- 39 tydzień
- 40 tydzień
- 41 tydzień
- 42 tydzień