Alergia na warzywa
Alergia na warzywa występuje stosunkowo rzadko w porównaniu z alergiami na mleko, pszenicę, jaja czy ryby. Ten typ alergii częściej dotyczy starszych dzieci, młodzieży i dorosłych.
Jakie warzywa najczęściej alergizują?
Warzywa, które najczęściej uczulają, to:
- seler,
- pietruszka,
- pomidor,
- marchew,
- ogórek,
- cukinia,
- dynia,
- a także soja, groch i soczewica.
Przy czym seler jest potencjalnie najniebezpieczniejszy z wymienionych warzyw, bo uczula zarówno w postaci surowej jak i - gotowanej.
reklama
Objawy alergii na warzywa
Objawy alergii częściej wywołują warzywa surowe (np. poddane obróbce termicznej pomidory i ziemniaki rzadko uczulają), choć mogą to być także produkty, które powstały z ich przetworzenia.
Objawy alergii pojawiają się szybko i dość szybko ustępują. Najczęściej jest to reakcja miejscowa i dotyczy narządów, które pozostawały w bezpośrednim kontakcie z uczulającym pokarmem: język, jama ustna, gardło.
Występuje:
- zespół alergii jamy ustnej,
- pokrzywka kontaktowa
- swędzenie, mrowienie, drętwienie, obrzęk warg, języka, gardła.
Reakcja ogólna może wystąpić u osób szczególne wrażliwych. Wówczas pojawia się:
- pokrzywka,
- nieżyt nosa,
- skurcz krtani, duszności,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, biegunka, mdłości, ból brzucha).
Może także dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który jest niebezpieczny - zagraża zdrowiu i życiu.
Alergia na warzywa a alergia na pyłki
Naukowcy odkryli podobieństwo antygenowe pomiędzy warzywami i owocami a pyłkami roślin. Wiele alergii na owoce i warzywa wywołują profiliny, tj. białka, które często znajdują się w pyłkach drzew, traw i chwastów.
Reakcje alergiczne na warzywa mogą wystąpić o każdej porze roku, choć częściej pojawiają się w sezonie pylenia, a w większości przypadków pojawienie się objawów uczulenia poprzedzone jest objawami uczulenia na pyłki roślin (nawet kilka lat).
Owoce i warzywa powodujące alergie wchodzą w liczne reakcje krzyżowe. I tak np.:
- alergia na seler – dochodzi do reakcji krzyżowych z marchwią, pietruszką, koprem włoskim, brzozą, mango, papryką, pieprzem, kminek , kolendra, trawą, bylicą
- alergia na marchew - dochodzi do reakcji krzyżowych z selerem, jabłkiem i ziemniakami, mango, ogórkiem, brzozą , ambrozją, bylicą
- alergia na cebulę - dochodzi do reakcji krzyżowych z trawami i zbożami
- alergia na pomidora -dochodzi do reakcji krzyżowych z trawami i zbożami, selerem, czasem orzeszki ziemne
reklama
Diagnostyka alergii na warzywa
Podstawą diagnostyki jest rzetelny wywiad lekarski oraz testy skórne, a także oznaczenie stężenia swoistych IgE w surowicy krwi (RAST).
Pamiętaj, że u niemowląt i małych dzieci testy mogą nie być wiarygodne. Niemowlęta nie wytwarzają wystarczającej IgE (w skrócie immunoglobuliny E ), przeciwciało, które reaguje na alergeny. Co więcej prawidłowe stężenie IgE nie wyklucza alergii.
Tak więc ustalenie, czy twoje dziecko ma alergię pokarmową czy nietolerancję, jest niezwykle trudne. Badania pokazują również, że rodzice 4 razy samodzielnie „wykrywają” alergię pokarmową u swoich dzieci, niż ma to miejsce w rzeczywistości.
Jak w takim razie rozpoznasz, że wysypka jest reakcją np. na odparzenie, a nie alergią?
Najlepsze co możesz zrobić to wnikliwa obserwacja i … prowadzenie dziennika. Bądź jak najbardziej szczegółowa, zarówno pod względem tego, co jadłaś (jeśli karmisz piersią jak i tego, co jadło dziecko. Zwróć uwagę na porę dnia i zaobserwuj zmiany w zachowaniu maluszka. Prowadź dziennik przez kilka tygodni, a następnie odnaleźć możliwe podobieństwa. Bez zapisywania łatwo możesz zapomnieć o tym, co jadłaś lub jak zareagowało dziecko.
Leczenie alergii na warzywa
Leczenie alergii na warzywa, tak jak w przypadku każdej alergii pokarmowej polega na wyeliminowaniu ich z diety. Nie chodzi niestety wyłącznie o warzywa surowe, ale i potrawy czy produkty z nich wytworzone: soki, gotowe dania czy sosy. Dlatego ważne jest, by wnikliwie analizować etykiety produktów, a w restauracjach informować obsługę o alergii.
Warto wiedzieć, jak łagodzić dolegliwości alergiczne - np. mieć przepisane przez alergologa leki przeciwhistaminowe. Alergicy, którzy reagują bardzo silnie i gwałtownie powinni nosić przy sobie adrenalinę w autostrzykawce.