Alergia na ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza są częstą przyczyną alergii pokarmowej, ponieważ pobudzają wydzielanie histaminy, a i zawierają substancje podobne do niej w działaniu. Co ciekawe ten typ alergii najczęściej rzadko pojawia się u dzieci.
Mimo że ryby i skorupiaki pływają w akwenach wodnych jednak są biologicznie różne. Tak więc skorupiaki nie wywołają reakcji alergicznej u kogoś, kto ma uczulenie na ryby - chyba że osoba ta ma również alergię na skorupiaki .
Ryby można wprowadzić do diety już w 7. miesiącu życia dziecka. Jednak, jeśli twój maluch ma już jakieś alergie pokarmowe zaleca się późniejsze wprowadzenie do menu. Najlepiej w tej sprawie skonsultuj się z lekarzem.
Dziecko, które ma uczulenie na ryby, musi całkowicie je wyeliminować z diety. Alergia na ryby może rozwinąć się w każdym wieku, nawet jeśli wcześniej nie występowało na nie uczulenie. Niestety ten typ alergii najczęściej towarzyszy przez resztę życia.
Jeśli u dziecka zdiagnozowano alergię na ryby musisz powiadomić o tym wszystkie osoby, które zajmują się dzieckiem - rodzinę, krewnych, nauczycieli w przedszkolu i szkole.
Jakie są objawy alergii na ryby i owoce morza?
Objawy alergii na ryby i owoce morza są podobne do tych, które dotykają osoby uczulone na inne produkty spożywcze – mleko, jaja czy orzechy. Najczęściej są to:
- Reakcje skórne - swędzenie, zaczerwienienie, wysypka, pokrzywka, obrzęk.
- Układ pokarmowy - bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.
- Układ oddechowy– katar, swędzenie, zatkany nos, łzawienie oczu, kichanie, świszczący oddech, kaszel.
- Układ sercowo-naczyniowy – omdlenia, spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy.
Reakcje alergiczne są różne - każdy alergik może inaczej zareagować. Niektóre objawy mogą łagodne, inne silne. Jedne mogą obejmować np. wyłącznie układ oddechowy, inne - więcej niż jeden system ciała (może to być kompilacja np. dolegliwości w obrębie układu pokarmowego i skóry). W tej kwestii trudno o regułę.
Osoby z alergią na ryby mogą być uczulone tylko na niektóre rodzaje ryb. Chociaż większość reakcji alergicznych na ryby ma miejsce po ich zjedzeniu, to czasami można reagować na dotykanie ryb lub wdychanie oparów z gotowania ryb.
Najpoważniejszym objawem alergii jest anafilaksja, inaczej wstrząs anafilaktyczny, podczas którego wszystkie objawy alergii są spotęgowane, co jest zagrożeniem zdrowia i życia. Objawy wstrząsu anafilaktycznego to: duszność, nudności, zawroty głowy, spadek ciśnienia krwi, utrata świadomości.
reklama
Jakiego rodzaju owoce morza i ryby są najsilniejszymi alergenami?
- łosoś, tuńczyk i halibut to najczęstsze rodzaje ryb, na które ludzie są uczuleni.
- dorsz,
- rekin,
- flądra,
- sum,
- śledź,
- okoń,
- szczupak,
- miecznik,
- tilapia,
- pstrąg.
- ślimaki, małże, ostrygi, ośmiornice, kalmary (rzadko wywołują alergie, niestety są one silne i niebezpieczne dla życia);
- kraby, homary, krewetki i raki;
Unikaj także tych produktów:
- Żelatyna rybna, wykonana ze skóry i kości ryb
- Olej rybny
- Pałeczki krabowe (niektórzy ludzie błędnie myślą, że nie zawierają ryb)
Bywa, że osoby, które są uczulone na produkty z jednej grupy, mogą tolerować te z drugiej (można być uczulonym na krewetki, ale tolerować ryby; być uczulonym na ryby, a tolerować homary). Niestety rzadko się zdarza, by ktoś był uczulony wyłącznie na jeden gatunek ryb – uczulenie na tuńczyka najpewniej idzie w parze z alergią na inne ryby.
Alergia a obróbka termiczna
Wysoka temperatura nie zabija alergenów mięsa rybiego, a i alergen obecny w skorupiakach jest bardzo odporny na gotowanie. Co gorsze może zatrzymać się na desce do krojenia, co może mieć poważne konsekwencje dla osób, które reagują silnie.
Co interesujące - okazuje się, że w przypadku alergii na ryby i owoce morza reakcję alergiczną może wywołać także zapach, ściślej mówiąc opary, które są wydzielane podczas gotowania czy grillowania. Reaguje tak ok.15% alergików. Dzieje się tak dlatego, że podczas obróbki termicznej ryby i owoce morza wydzielają białka, tzw. biogenne aminy, które mogą wywoływać reakcje alergiczne dróg oddechowych i płuc.
reklama
Jak sobie radzić z alergią na ryby i owoce morza?
Wydawało by się, że recepta na życie alergika jest prosta – wystarczy skupić się na tym, by wyeliminować z jadłospisu produkty, które wywołują reakcje uczuleniowe. Niestety – nie dość, że sama dieta eliminacyjna jest kłopotliwa, to okazuje się, że zwłaszcza owoce morza mogą być składnikiem wielu produktów spożywczych: sosów, sałatek czy past, ale także – uwaga! – leków i suplementów diety. Dlatego warto pytać, ale i wnikliwie przyglądać się etykietom na produktach spożywczych.
Czym zastąpić ryby w diecie?
Ryby i owoce morza są bardzo popularne, ponieważ postrzegane są jako zdrowa alternatywa dla mięsa, zarówno ze względu na mniejszą ilość tłuszczów nasyconych, jak i z uwagi na zawarte w nich cenne składniki, m.in. białko czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które oznaczają wiele korzyści dla zdrowia. Dlatego przy diecie eliminacyjnej należy zadbać o to, by codzienne menu wzbogacać o produkty bogate w białko, minerały, witaminy i kwasy Omega. Są to: jaja, mięso, sery, oliwa z oliwek, a także suplementy, które – to ważne! – zalecił lekarz.