Skład mleka matki – jak zmienia się w zależności od etapu laktacji i potrzeb niemowlęcia?

Skład mleka matki – jak zmienia się w zależności od etapu laktacji i potrzeb niemowlęcia?

Mleko matki jest pokarmem unikalnym i fenomenalnym. Nie dość, że jego skład jest idealnie dopasowany do potrzeb dziecka oraz jego możliwości trawienia, posiada także zdolność dostosowywania się do zmieniających się potrzeb niemowlęcia na każdym etapie jego rozwoju. Jak zmienia się skład mleka matki w zależności od potrzeb malucha i etapu laktacji?

Mleko matki - fenomen natury  

Mleko matki jest naturalną odpowiedzią organizmu na potrzeby dziecka po urodzeniu. Jego skład jest dopasowany do potrzeb dziecka oraz jego możliwości trawienia i wydalania.

Mleko kobiece zawiera wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich ilościach, to jest:

  • białko głównie serwatkowe jest łatwo trawione i w 100% wykorzystane przez organizm,
  • cukier - laktoza oraz niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego czy wzroku,
  • niezbędne nienasycona kwasy tłuszczowe NNKT (ARA, DHA),
  • witaminy i składniki mineralne (nie zawieraj jednak wystarczającej ilości witaminy D i K, które muszą być podawane w formie suplementów diety),
  • immunoglobuliny, czyli przeciwciała, które chronią dziecko przed chorobami  (głównie sekrecyjna immunoglobulina klasa A, którą dziecko zaczyna produkować ok. 3 miesiąca życia),
  • substancje bioaktywne, które wspomagają trawienie białek i tłuszczy oraz wykazują aktywność przeciwzapalną i przeciwbakteryjną (laktoferryna, lizozym).

Niesamowite jest to, że mleko matki zmienia się w zależności od wieku dziecka, ale także od jego zdrowia, pory dnia, a nawet od poszczególnych faz karmienia. Oznacza to, że zawartość składników odżywczych, przeciwciał i innych bioaktywnych substancji jest dostosowana do wymagań rosnącego organizmu dziecka, co czyni karmienie piersią najlepszym sposobem odżywiania noworodka i niemowlęcia.

Z tego powodu WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oraz inne autorytety w dziedzinie żywienia zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka. Pokarmy uzupełniające powinny być wprowadzane równolegle z karmieniem piersią. Karmienie piersią można kontynuować tak długo, jak jest to pożądane zarówno przez matkę, jak i dziecko — do ukończenia 1. lub 2. roku życia, a nawet dłużej.

Jak się zmienia skład mleka kobiecego?

Można wyróżnić trzy fazy, przez które przechodzi mleko po porodzie. To siara, mleko przejściowe oraz mleko właściwe. 

Siara – pierwszy pokarm dla noworodka

Siara (zwana również colostrum), to pierwszy pokarm produkowany przez gruczoły mleczne matki tuż po porodzie. Charakteryzuje się gęstą, żółtawą konsystencją oraz wysoką zawartością białek, witamin (szczególnie witaminy A i E), minerałów i przeciwciał, takich jak immunoglobulina A (IgA). Siara ma niską zawartość tłuszczów i cukrów, co ułatwia noworodkowi trawienie w pierwszych dniach życia.

Dlaczego siara jest ważna? Ponieważ odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności noworodka. Pomaga chronić go przed infekcjami i patogenami, z którymi może się zetknąć po urodzeniu. Dzięki zawartości przeciwciał, czynników wzrostu i leukocytów wspomaga rozwój układu immunologicznego i pokarmowego. Dodatkowo ma działanie przeczyszczające, co pomaga noworodkowi w wydaleniu smółki, czyli pierwszego stolca.

Mleko przejściowe – okres pomiędzy siarą a mlekiem dojrzałym

Po około 2–5 dniach od porodu siara zaczyna przekształcać się w mleko przejściowe. W tej fazie zwiększa się zawartość tłuszczów, laktozy (cukru mlecznego) i kalorii, co dostarcza dziecku więcej energii. Jednocześnie stopniowo maleje ilość przeciwciał i białek.

Mleko przejściowe to etap przygotowujący układ pokarmowy niemowlęcia do bardziej intensywnego przyjmowania pokarmu. Zwiększona ilość kalorii i tłuszczu pozwala niemowlakowi rosnąć i rozwijać się, a stopniowe dostosowanie składników ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Mleko dojrzałe – główne źródło pożywienia dla niemowlęcia

Mleko dojrzałe, które pojawia się po około dwóch tygodniach od porodu, zawiera idealną mieszankę składników odżywczych.

Jak przedstawia się procentowy skład mleka matki w zakresie kluczowych składników? To:

  • białka (około 1%),
  • tłuszcze (około 4%),
  • laktoza (7%),
  • witaminy, minerały i przeciwciała.

reklama

Zmiany w składzie mleka w ciągu dnia

Skład mleka dojrzałego zmienia się również w zależności od pory dnia. I tak:

  • rano zawiera więcej laktozy, która dostarcza dziecku energii,
  • wieczorem zwiększa się ilość tłuszczu, co pomaga dziecku dłużej się nasycić i lepiej spać.

Na ilość poszczególnych składników, takich jak tłuszcze, które zwiększają się w końcowej fazie karmienia, wpływa także liczba karmień.

Zmiany w składzie mleka w zależności od fazy karmienia

Podczas każdego karmienia mleko matki zmienia się od mleka początkowego (przedniego) do mleka końcowego. Jakie są między nimi różnice?

  • mleko początkowe jest bardziej wodniste i bogate w laktozę, co zaspokaja pragnienie dziecka i nawadnia je,
  • mleko końcowe zawiera więcej tłuszczu, dzięki czemu dostarcza dziecku energii, wspiera prawidłowy rozwój i wzrost. i zapewnia uczucie sytości.

Z tego powodu pełne karmienie zapewnia dziecku odpowiednią ilość tłuszczów i składników energetycznych.

Czy mleko matki zmienia się wraz z wiekiem niemowlęcia?

Po 6 miesiącach, gdy wprowadzane są pokarmy stałe, skład mleka matki zmienia się. Jego zadaniem jest dostarczanie mniejszej ilości energii, a więcej składników odżywczych wspierających rozwój, np. przeciwciał i witamin. Na tym etapie życia dziecka, choć są wprowadzeni inne pokarmy, mleko matki wciąż jest ważne, głównie dlatego, że dostarcza różne składniki odżywcze, w tym immunologiczne.

Co więcej, karmienie piersią jest nie tylko korzystne dla zdrowia fizycznego dziecka, ale i jego rozwoju emocjonalnego oraz społecznego.

Jak długo mleko matki dostosowuje się do potrzeb dziecka?

Mleko matki wspiera dziecko podczas ważnych etapów, takich jak wzrost, rozwój umysłowy i ząbkowanie. Wówczas zawartość składników odżywczych, na przykład tłuszczu i białka, może wzrosnąć, by zaspokoić intensywne zapotrzebowanie na energię.

Mleko matki zmienia się przez cały okres laktacji, a jego skład odzwierciedla zmieniające się potrzeby dziecka. Tym samym nie tylko po kilku miesiącach, ale i latach nadal dostarcza ważnych składników, wspierających odporność i zdrowie dziecka.

Mleko matki a choroby i infekcje dziecka

Jak organizm matki reaguje na potrzeby dziecka, które zmaga się z infekcją? Ciało matki potrafi wykrywać sygnały od dziecka i dostosowywać skład mleka w odpowiedzi na potrzeby immunologiczne. Dzieje się to między innymi poprzez kontakt skóry matki z dzieckiem oraz wymianę bakterii i wirusów przez ślinę dziecka.

Obserwowana jest także zwiększona ilość przeciwciał w przypadku chorób. Gdy maluch choruje, organizm matki produkuje więcej przeciwciał w mleku, zwłaszcza immunoglobuliny A (IgA), które pomagają walczyć z infekcjami.

Wpływ diety i stylu życia matki na skład mleka

Skład mleka matki jest w dużej mierze stały, jednak pewne elementy diety mogą wpływać na niektóre jego aspekty. Czy dieta matki wpływa na skład mleka? Czy mleko matki może zmieniać smak? Okazuje się, że tak.

Na przykład spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 może wzbogacać mleko w DHA, co wspomaga rozwój mózgu dziecka. Na skład i smak mleka kobiecego wpływa także zjedzenie posiłku, który zawiera pieprz, czosnek, wanilię czy cebulę. Z kolei nadużywanie kawy czy palenie papierosów  może negatywnie wpłynąć na jakość mleka.

W sytuacji, gdy dieta matki jest uboga w niektóre składniki, takie jak witamina D czy kwas foliowy, wskazana jest suplementacja. Może to pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu tych składników w mleku, co jest szczególnie ważne dla rozwoju układu kostnego dziecka.

Badania nad zmiennością składu mleka matki – co mówią naukowcy?

Najważniejsze badania wykazują, że mleko matki jest fenomenem natury i jedynym pokarmem, który w pełni dostosowuje się do indywidualnych potrzeb dziecka i je chroni przed chorobami (wspiera odporność, ale i florę bakteryjną jelit). Dowiedziono, że dzieci karmione piersią są mniej podatne na infekcje, alergie i choroby metaboliczne w przyszłości.

Unikalne właściwości mleka matki i jego zdolność do adaptacji - podsumowanie

Mleko matki to wyjątkowy pokarm, który dynamicznie dostosowuje się do potrzeb dziecka na każdym etapie jego rozwoju. Jego zmienność, zarówno pod względem składu, jak i funkcji, sprawia, że karmienie piersią jest kluczowe dla zdrowia niemowlęcia. Nawet podczas rozszerzania diety, po wprowadzeniu pokarmów stałych, mleko matki nadal odgrywa ważną rolę w rozwoju dziecka. 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: