Ostatnie zmiany: 3 lutego 2020

reklama

reklama

Prześwietlamy mleko mamy

Światowa Organizacja Zdrowia i czołowe placówki naukowe w kraju zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Co takiego jest w  mleku mamy, że stanowi bezcenny pokarm dla dziecka? Dlaczego karmienie piersią ma niebagatelne znaczenie nie tylko dla rozwoju dziecka, ale i zdrowia mamy? Spróbujmy mu się przyjrzeć bliżej.

Oprócz praktycznych zalet płynących z karmienia piersią, takich jak np. fakt, że pokarm naturalny jest dostępny w każdej chwili, zawsze ma właściwą temperaturę i nie wymaga żadnego przygotowania, są jeszcze inne aspekty powodujące, że jest on bezcenny.

Po pierwsze:

Skład mleka jest idealnie dopasowany do potrzeb dziecka oraz jego możliwości trawienia i wydalania. Mleko kobiece zawiera wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich ilościach, tj. białko głównie serwatkowe jest łatwo trawione i w 100% wykorzystane przez organizm, cukier- laktoza oraz niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego czy wzroku niezbędne nienasycona kwasy tłuszczowe NNKT (ARA, DHA) również witaminy i składniki mineralne. (Mleko mamy nie zawieraj jednak wystarczającej ilości witaminy D i K, dlatego mamy karmiące piersią muszę je podawać w formie suplementów diety).

Po drugie:

Odporność. Pokarm mamy poza odżywianiem ma także chronić maluszka przed infekcjami, głównie układu pokarmowego i oddechowego. Zawiera immunoglobuliny, czyli przeciwciała, które chronią dziecko przed chorobami  (głównie sekrecyjna immunoglobulina klasa A, którą dziecko zaczyna produkować ok. 3 miesiąca życia).W mleku znajdują się również substancje bioaktywne, które wspomagają trawienie białek i tłuszczy oraz wykazują aktywność przeciwzapalną i przeciwbakteryjną (laktoferryna, lizozym).

Po trzecie:

Mleko jest dopasowane do potrzeb dziecka, zmienia się zależnie od pory dnia, etapów karmienia czy wzrostu dziecka. Indywidualne nawet chwilowe potrzeby Twojego dziecka decydują o składzie mleka.

Zaraz po porodzie do 5 dni wydzielana jest tzw. siara. Jest to gęste żółtawej barwy mleko, które zawiera dużo białka i przeciwciał chroniących organizm dziecka.

Przez następne 2 tygodnie w mleku zmieniają się proporcje składników. Zwiększa się ilość cukru (laktozy) oraz tłuszczy a zmniejsza ilość białka.

Ok. 3 tygodni po porodzie mleko przechodzi w postać dojrzałą. Ale jego skład zmienia się zależnie od pory dnia. W nocy kiedy dziecko rośnie, mleko zawiera więcej tłuszczu.

Na początku ssania pokarm jest wodnisty  służy do gaszenia pragnienia, po chwili zmienia konsystencję w bardziej gęstą i to tym mlekiem dziecko się najada.

Jakie inne korzyści z karmienia mlekiem mamy odnosi  dziecko?

•    Przystawianie do piersi działa kojąco na dziecko w różnych stresowych sytuacjach

•    Zmniejsza ryzyko pojawienia się w wieku późniejszym nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego cukrzycy oraz wad zgryzu
Nie tylko dziecko zyskuje również mama. Jakie korzyści dla mamy płyną z karmienia piersią:

•    Skrócenie okresu krwawienia po porodzie oraz obkurczania macicy

•    Opóźnienia wznowienia krwawień miesięcznych

•    Skrócenie czasu normalizacji masy ciała po ciąży

•    Zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory: sutka i jajników

Pamiętajmy - zalecenia mówią o wyłącznym karmieniu piersią do 6 miesiąca życia, nie oznacza to, że w drugim półroczu dziecko nie czerpie już korzyści z mleka mamy i powinno zostać odstawione od piersi. Wręcz przeciwnie - nadal mleko jest głównym pokarmem, pierwsze posiłki stanowią uzupełnienie diety malucha. Dlatego jeśli tylko możesz, karm swoje dziecko tak długo, jak długo pozwala ci na to Twój organizm i Twoje dziecko.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: