Witamina D - najnowsze zalecenia. Nowe wytyczne i dawki
Badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku wykazały, że dieta aż 80 procent dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. W obliczu licznych badań wykazujących powszechny deficyt witaminy D i jej korzystnym działaniu na organizm człowieka, Zespól Ekspertów przygotował nowe wytyczne suplementacji witaminą D dla każdej grupy wiekowej mieszkańców Europy Środkowej.
Dlaczego niedobór witaminy D jest groźny?
Niedobór witaminy D jest ważnym i powszechnym problemem zdrowotnym w Polsce. Niezależnie od wieku jest wiązany ze znacznym wzrostem ryzyka rozwoju wielu chorób oraz wielu negatywnych skutków zdrowotnych.
Witamina D dzięki regulacji stężenia wapnia i fosforu w organizmie, wpływa na prawidłowy wzrost kości i zębów. Jej niedobór w diecie dzieci zwiększa ryzyko krzywicy, zaburzeń mineralizacji kości, zmniejszenia masy kostnej, próchnicy, cukrzycy typu I oraz obniżenia odporności.
reklama
Skąd pozyskać witaminę D?
Blisko 90 procent witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Pozostała część dostarczana jest z pożywieniem, której niewielką część stanowią grzyby, a głównym źródłem są produkty zwierzęce bogate w tłuszcz i ryby morskie.
Powszechne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, spędzanie znacznej części dnia w zamkniętych pomieszczeniach, unikanie bezpośredniej ekspozycji na słońce dzieci poniżej 6. miesiąca życia, nieodpowiednia dieta uboga w produkty bogate w witaminę D (produkty 0% tłuszczu, produkty Light), odpowiadają za znaczny niedobór witaminy D w grupie dzieci.
W okresie od października do marca w Polsce synteza skórna nie jest efektywna.
W Polsce w miesiącach od października do marca nie ma optymalnych warunków słonecznych do powstawania wystarczającej ilości witaminy D. W pozostałych miesiącach w celu zapewnienia odpowiedniej syntezy należy codziennie eksponować minimum 18% powierzchni ciała między godziną 10.00 a 15.00 bez używania filtrów ochronnych.
W przypadku braku dodatkowego źródła witaminy D, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie pozwala pokryć dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Stąd tak duże znaczenie ma suplementacja witaminy D.
Zawartość witaminy D w 100 g wybranych produktów spożywczych:
- Węgorz świeży 1200 IU/100 g
- Śledź marynowany 480 IU/100 g
- Śledź w oleju 808 IU/100 g
- Dorsz świeży 40 IU/100 g
- Łosoś pieczony 540 IU/100 g
- Sardynka, tuńczyk z puszki 200 IU/100 g
- Żółtko jaj 54 IU/żółtko
- Ser żółty 7,6–28 IU/100 g
- Pokarm kobiecy 1,5–8 IU/100 ml
- Mleko krowie 0,4–1,2 IU/100 ml
reklama
Dieta pokrywa maksymalnie 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Witamina D - najnowsze zalecenia
Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mleko modyfikowane) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia:
- 0–6 miesięcy: 400 IU/dobę od pierwszych dni życia niezależnie od sposobu karmienia
- 6–12 miesięcy: 400–600 IU/dobę zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem
Noworodki urodzone przedwcześnie są szczególnie narażone na niedobór witaminy D powinny otrzymywać suplementację od pierwszych dni życia (kiedy tylko będzie możliwe żywienie dojelitowe) w dawce 400–800 IU/dobę (10–20 µg/dobę) do momentu osiągnięcia skorygowanego wieku 40. tygodnia ciąży, następnie suplementacja jak u niemowląt donoszonych.
Dla dzieci w wieku 1-10 lat zaleca się suplementację witaminy D:
u dzieci zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest ko-nieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna
Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000 IU/dobę, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
Młodzież (11.–18. roku życia)
W okresie od maja do września u zdrowych nastolatków przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10 do 15, niestosujących kremów z filtrem, suplementacja witaminą D nie jest konieczna, chociaż jest wciąż zalecana i bezpieczna.
Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
U nastolatków z otyłością wymagana jest suplementacja w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
reklama
Jaka dawka witaminy D jest bezpieczna?
Górne dopuszczalne dobowe dawki witaminy D dla zdrowej populacji wynoszą w przypadku:
- noworodków i niemowląt: 1000 IU/dzień
- dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
- młodzieży w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień
- dorosłych i seniorów: 4000 IU/dzień.
Górnych dopuszczalnych dobowych dawek nie należy mylić z dawkami rekomendowanymi w procesie leczenia niedoboru witaminy D i nie powinno się ich przekraczać bez nadzoru medycznego.
Anna Brończyk-Puzoń, dietetyk kliniczny, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Bibliografia:
Zasady suplementacji i leczenia witaminą D
Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i wsp.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018. Postępy Neonatologii, 2018; 24 (1).