Kiedy i jak wprowadzać warzywa do diety niemowlaka

Kiedy i jak wprowadzać warzywa do diety niemowlaka

Dieta niemowlęcia jest dietą lekkostrawną, co oznacza, że nie zawiera smażonych i tłustych dań oraz produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Mamy niemowląt intuicyjnie nie podają maluszkom produktów smażonych, a jedynie gotowane - dieta małych dzieci jest dietą lekkostrawną. Nie zawsze jednak wiedzą, jak postępować z warzywami. Czy wszystkie muszą być gotowane? No i kiedy je podać?

Warzywa - źródło składników odżywczych

Warzywa są źródłem witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie niemowlęcia. Warzywa zawierają także błonnik pokarmowy, który odpowiada między innymi za prawidłowe wypróżnianie. Niestety jego nadmiar dla małego brzuszka będzie stanowił problem - mogą się pojawić wzdęcia bóle brzuszka, a nawet zatwardzenie. Dlatego w diecie niemowląt błonnik występuje w mniejszych ilościach i pochodzi głównie z dojrzałych, ugotowanych lub przetartych warzyw i owoców.

reklama

Kiedy wprowadzać warzywa do diety niemowlęcia?

Obecnie obowiązujący schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia nieco różni się od wytycznych z poprzednich lat. Nie przypomina już kalendarza ze sztywnymi wskazówkami. Istnieją jedynie przedziały, a schemat daje rodzicom dowolność we wprowadzaniu nowych dań do diety niemowlęcia.

Pokarmy stałe należy wprowadzać po ukończeniu 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia (między 5. a 7. miesiącem życia), a rozszerzanie diety najlepiej zacząć od warzyw.

Choć nie ma już także podziału na dzieci karmione naturalnie i sztucznie, nie obowiązują 2 różne schematy, to zalecenia i tak należy doprecyzować w zależności od sposobu karmienia dziecka. Dlaczego? Bo o ile w przypadku karmienia naturalnego specjaliści zalecają karmienie wyłącznie piersią przez pierwsze 6. m-cy (optymalny sposób żywienia), o tyle w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym rozszerzanie diety dopuszczane jest kilka tygodni wcześniej.

Od jakich warzyw zacząć?

Obecnie nie ma ustalonej kolejności wprowadzania pokarmów uzupełniających, niemniej od czegoś trzeba zacząć. Co proponujemy? Niech bedzie to: marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, buraczek, cukinia, kalafior, brokuły, kalarepa, burak, por, cebula, groch, szpinak, bakłażan, bakłażan, świeży ogórek, papryka, rzodkiew, pomidor.

reklama

Jak wprowadzać warzywa do diety niemowlęcia?

Warzywa należy wprowadzać stopniowo. Warto zacząć od soków, zup, przecierów.

Główną zasadą diety niemowlęcia będzie gotowanie, rozdrabniane lub przecieranie warzyw. Na początku najlepiej sprawdzają się warzywa gotowane.

Pamiętaj, że na początku owoce i warzywa powinny być ugotowane i dokładnie zmiksowane!

Pod koniec gotowania należy dodać do warzyw odrobinę tłuszczu masła lub oleju z oliwek czy rzepakowego, żeby zwiększyć wchłanianie witamin. Pamiętaj, aby wprowadzać warzywa pojedynczo, w małych ilościach. W ten sposób dostrzeżesz objawy potencjalnej alergii.

Wprowadzanie warzyw najczęściej rozpoczyna się od podania niemowlęciu przecieru jarzynowego lub owocowego (początkowo jednoskładnikowego). Nie wolno podawać warzyw grubo pokrojonych lub startych, ale podanych z dodatkiem majonezu. Przestrzegaj zasady "podawaj najpierw to, co rośnie w twoim kraju". Kupuj warzywa pochodzące z upraw ekologicznych. Wybieraj tylko te, które są doskonałej jakości, dokładnie myj i oczyszczaj warzywa.

Jeśli warzywa są surowe, np. marchew, podajemy je maluchowi dokładnie przetarte. W innym razie nie zostanie strawiona. Od 9.miesiąca wystarczy drobno kroić lub rozgniatać warzywa widelcem, żeby maluch ćwiczył gryzienie i żucie.

Warzywa najlepiej ugotować na parze, wtedy zachowują najwięcej witamin i soli mineralnych w porównaniu do gotowanych w wodzie, a rozszerzanie diety zaczynamy od gotowanych i przetartych warzyw.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: