reklama
Czas na mięso i ryby w diecie niemowlaka
Jeśli chodzi o mięso w diecie niemowlaka, nie zwlekaj z jego wprowadzeniem, ponieważ w żywieniu malucha odgrywa ono bardzo ważną rolę. Przede wszystkim jest bogatym źródłem żelaza, a także pełnowartościowego białka, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12. Związki te, zwłaszcza żelazo, są niezwykle ważne dla rozwoju dziecka powyżej 6 miesiąca życia, zapobiegają anemii, na którą dzieci w drugim półroczu życia są szczególnie narażone. przez co w żywieniu malucha odgrywa bardzo ważną rolę.
Czy wiesz, że zapasy żelaza, które są zgromadzone jeszcze przed narodzeniem, kończą się u dzieci karmionych piersią około 4 mż?
Wartość odżywcza mięsa różnic się w zależności od jego gatunku :
- Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12.
- Mięso wieprzowe zawiera więcej, niż inne gatunki mięsa, witaminy B1.
- W mięsie kurczaka znajduje się najwięcej wit. PP.
- Z kolei ryby zawierają sporo cynku i witaminy B12, a tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3
Wybierając pierwsze mięso dla malucha należy kierować się nie tylko wartościami odżywczymi, ale przede wszystkich właściwościami alergizującymi.
I tak najmniej uczula mięso: królicze, drobiowe i jagnięce, i te gatunki są polecane do wprowadzania jako pierwszy posiłek również dla alergików. Cielęcinę, mięso wołowe i wieprzowe można wprowadzić do diety dziecka ok. 12 m. ż.
Polecane rodzaje mięsa to: indyk, kurczak, gęś, kaczka, wołowina, jagnięcina oraz mięso z królika.
Początkowo mięso dodawane jest do zupki, jego ilość jest bardzo niewielka jest to ok. 10g. Mięso gotuje się osobno, a następnie mieli i dodaje do wywaru warzywnego. Jeśli nie gotujesz sama, w odpowiednim czasie w trakcie zakupów zwróć uwagę aby słoiczek zupki zawierał dodatkowo mięso.
Początkowo podawaj ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie dodanego do przecieru warzywnego. Porcję to można zwiększać do 20 g pod koniec 1 r.ż.
reklama
Ryby w diecie niemowlaka
Nie zapominaj o rybach, które są bogatym źródłem wartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża zawartość kwasów z rodziny omega 3 powoduje, że ryby są niezbędnym elementem diety dziecka. Ryby różnią się jednak zwartością cennych kwasów. Najwięcej zawierają ich ryby takie jak:
- Łosoś atlantycki,
- Sardela europejska,
- Sardynki,
- Śledź atlantycki,
- Makrela atlantycka,
- Pstrąg tęczowy.
Nie kupuj drapieżnych ryby morskich np. tuńczyka. Mogą w nich mogą być zakumulowane zanieczyszczenia takie jak: dioksyny czy rtęć i kadm.
Gatunki ryb polecane dzieciom to przede wszystkim tłuste ryby morskie: śledź, łosoś, szprot (sardynka), halibut. Unikaj ryb drapieżnych (rekin, miecznik, tuńczyk), w których mięsie mogą się kumulować potencjalnie szkodliwe związki – np. rtęć.
Ryby podawaj początkowo nie częściej niż raz w tygodniu.
Jesli ryby - to koniecznie gotowane, pieczone lub duszone. Unikaj ryb surowych, wędzonych czy marynowanych w occie.