Ostatnie zmiany: 26 czerwca 2022
reklama
Zupa ziemniaczana dla alergików
Prosta do wykonania, bardzo ciekawa w smaku. Jest słodka, gęsta i pożywna. Doskonała dla małych dzieci, także alergików – nie zawiera w zasadzie niczego, co zazwyczaj uczula.
Czas przygotowań 20 minut
Czas : 40 minut
Z przepisu otrzymasz: 4 porcje
Składniki
- cebule - 2
- duże słodkie ziemniaki - 4
- marchew - 1
- bulion warzywny - 1,5 litra
- pietruszka - 1
- świeży imbir - kawałek
- szczypior -
- sól i pieprz - szczypta
- oliwa z oliwek - łyżka
Przygotowanie
Cebulę, marchew i ziemniaki obierz i drobno pokrój. Cebulę przesmaż w garnku, na oliwie. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki, marchew i imbir. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw. Zupę zdejmij z ognia, lekko przestudź. Użyj blendera, by zmiksować zupę. Dopraw solą, pieprzem, posyp pietruszką i szczypiorkiem.