Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
Krupnik bezglutenowy
Krupnik to prosta, pożywna zupa, idealna dla małego alergika. Nie ma w niej właściwie niczego, co mogłoby uczulać, a składniki bez trudu znajdziesz w kuchennej szafce - ta zupa, będąca często obiadowym kołem ratunkowym, smakuje wszystkim - bez wyjątku.
Czas przygotowań 20 minut
Czas : 65 minut
Z przepisu otrzymasz: 4 porcje
Składniki
- ziemniaki - 4
- marchew - 2
- pietrucha - 1
- cebula - 1/2
- por - 1/3
- woda (może być też bulion warzywny lub mięsny) - 1,5 litra
- kasza (jaglana, gryczana lub ryż) - 1/3 szklanki
- liść laurowy - 1
- ziele angielski - 2
- sól, pieprz - szczypta
Przygotowanie
Warzywa pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
Dodaj wypłukana kaszę gryczaną, jaglaną (lub ryż) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 20-25 minut.