Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
Kopytka dla alergików
Klasyczne kopytka są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaków. To smaczne towarzystwo dla mięsnych dań obiadowych, ale także – podane na przykład z sosem, pesto czy warzywami - stanowi samodzielne danie obiadowe. Nasz przepis w wersji dla alergików nie zawiera jaj i glutenu.
Czas przygotowań 30 minut
Czas : 60 minut
Z przepisu otrzymasz: 3
Składniki
- ziemniaki - 0,5 kilograma
- mąka bezglutenowa - łyżka
- mąka kukurydziana - łyżka
- sól - szczypta
Przygotowanie
Ugotuj obrane ziemniaki, przeciśnij je przez praskę. Dodaj mąkę, wyrób ciasto – w razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką. Ciasto musi być dość zwarte, ale nie twarde. Uformuj wałeczki, potnij je na małe kawałki. Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Kiedy wypłyną na wierzch – gotuj jeszcze 2 minuty.