Czas na owsiankę
Jeśli twoje dziecko skończyło roczek, to czas, abyś zaczęła wprowadzać do jego diety zboża w naturalnej postaci kasz oraz płatków. Świetną formą sycącego śniadania będzie owsianka. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło cennych składników mineralnych i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka.
Bogactwo witamin i minerałów
Talerzyk płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów ponieważ jedzone z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów potrzebnych do budowy białek ustrojowych.
Źródło błonnika
reklama
W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych, w ten sposób zapobiega wchłanianiu metali ciężkich i innych zanieczyszczeń z żywności. Ma też właściwości prebiotyczne, co znaczy że beta-glukan jest pożywką dla „dobrych” bakterii, ich namnażanie się ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.
Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe
Owies zawiera cenne kwasy NNKT, których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, które jeśli dieta jest niewłaściwa, mogą rozwijać się już w dzieciństwie. NNKT mogą również zmniejszać ryzyko chorób alergicznych.
Energia na cały dzień
reklama
Owsianka na śniadanie, to idealne pierwszy posiłek. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że dzieci są długo syte i maja energię do nauki i zabawy. Możesz ją podawać z samym mlekiem lub z dodatkiem owoców, na przekąskę świetnie sprawdzi się zdrowsza wersja łakoci w postaci owsianych ciasteczek.
Najważniejsze zalety płatków owsianych:
1. Dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii.
2. Dzięki zawartości błonnika likwiduje uczucie głodu, wypełniając przewód pokarmowy.
3. Zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu dzieci są dłużej syte.
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska