Zdrowy posiłek roczniaka i starszaka

Ostatnie zmiany: 3 marca 2022
Zdrowy posiłek roczniaka i starszaka

Gdy maluch kończy rok, większość mam rezygnuje z kupowania gotowych posiłków na rzecz tych przygotowywanych w domu. Czy każde danie przygotowane w domu jest zdrowym posiłkiem? Na pewno nie. Dowiedz się, jak gotować smacznie i zdrowo, czyli tak, aby dieta Twojego maluszka była nadal zbilansowana i nie przeszkadzała mu w prawidłowym rozwoju.

Poznaj kilka najważniejszych zasad przyrządzania zdrowych posiłków.

Śniadania i kolacje

reklama

Powinny być wysokokaloryczne, szczególnie dla maluchów, które przesypiają już noc bez jedzenia - one rano potrzebują solidnego zastrzyku energii. Najlepiej zadanie to spełnią produkty zbożowe, takie jak kasze np. kasza manna na mleku lub płatki np. owsiane. Możesz je wzbogacić o różne owoce. Starszakowi podawaj pełne ziarna zbóż - znajdziesz je w pełnoziarnistym chlebie, płatkach, razowym makaronie, kaszach. Energia jest z nich uwalniana stopniowo, a dziecko dłużej będzie syte. Na kolację dobrze byłoby, żeby dziecko zjadło ciepły posiłek, który jest lekkostrawny, może to być np. ryż z jabłkami i kubkiem mleka, makaron z serem, roczniak może dostać jeszcze niemowlęcą kaszkę.

Obiad

Warzywa gotuj krótko - tak, żeby zachowały jak najwięcej witamin. Najlepiej, jeśli wrzucisz je na już gotującą się wodę. Wartościową metodą przyrządzania potraw jest gotowanie na parze. Tak przygotowane warzywa zachowują swój smak, kolor oraz cenne witaminy.

Posiłki dla rocznika powinny być głównie gotowane, jak ognia unikaj smażenia, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Produkty usmażone stają się ciężkostrawne i wysokokaloryczne - dbaj, aby twoje dziecko uczyło się zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego mięso duś lub piecz w folii aluminiowej albo w rękawie.  
Do gotowania zup używaj wywarów warzywnych. Wywary mięsne są zbyt tłuste, nazbyt obciążają układ pokarmowy dziecka. Bod żadnym pozorem nie gotuj zup na kościach. Przyprawiaj je ziołami: majerankiem, tymiankiem czy bazylią, unikaj dodawania soli czy Vegety. Zrezygnuj z zawiesistych sosów. Mogą spowodować bóle brzuszka i wzdęcia.  Przyrządzaj sosy na bazie jogurtów czy chudej śmietanie.

reklama

Odpowiednie proporcje

Pamiętaj o proporcjach produktów. Na talerzu największą ilość powinny zajmować produkty węglowodanowe takiej jak ziemniaki, ryż czy kasza, w podobnej ilości warzywa, a stosunkowo najmniej mięsa.

Surówki

Jeśli twoje dziecko ich nie lubi podawaj mu gotowane warzywa lub te przygotowane na parze. Dopiero kilkuletnie dzieci potrafią zaakceptować surówki. Możesz skorzystać z mrożonek. Jesienią i zimą w mrożonych warzywach jest wiele cennych składników. Możesz też podawać surowe warzywa ale nie poszatkowane i wymieszane ale np. pokrojony w ćwiartki pomidor , ogórek w plastry  czy paprykę . Starszakowi do smaku możesz polać je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z odrobiną octu winnego.
Dziecko w ciągu dnia powinno zjeść  5 pełnowartościowych, nie obfitych posiłków  z dodatkiem warzyw lub owoców. Postaw na różnorodność. Im więcej różnych produktów jada twoje dziecko, tym więcej witamin dostarcza organizmowi.

reklama

Pamiętaj - jeśli zrezygnujesz z gotowych dań dla maluchów, musisz bardzo starannie przygotowywać posiłki, wybierając produkty pełnowartościowe i używając takich metod obróbki kulinarnej, które nie niszczą cennych witamin i składników mineralnych, a także powodują, że posiłek jest lekkostrawny.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: