Jak przygotować jedzenie dla dziecka?
Ostatnie zmiany: 9 marca 2022
Przygotowanie prostego przecieru owocowego lub warzywnego nie zajmuje zbyt wiele czasu, a ponadto jest on tańszy od gotowego produktu.
Przestrzegając kilku prostych zasad ostrożności i korzystając z poniższych rad, będziesz mogła przygotowywać dziecku bezpieczne i zdrowe posiłki. Możesz także podzielić przyrządzony przecier na niewielkie porcje, aby mieć je pod ręką, gdy dziecko będzie głodne.
Zdrowe gotowanie
- Gotowanie owoców lub warzyw na parze pozwoli zachować cenne substancje odżywcze, które giną podczas gotowania w wodzie.
- Owoce lub warzywa gotuj w dniu ich zakupu lub najpóźniej nazajutrz.
- Umyj, obierz i pokrój owoce lub warzywa na mniej więcej równe kawałki.
- Gotuj je na parze lub w niewielkiej ilości wody, aby nie straciły substancji odżywczych.
Przecieranie jedzenia
- Do przecierania ugotowanego jedzenia idealnie nadaje się ręczny mikser lub blender. Etap podawania dziecku przecierów nie trwa długo, nie warto więc kupować elektrycznych urządzeń tylko w tym celu.
- Miękkie warzywa lub owoce ostudź i przetrzyj przez sito albo rozdrobnij ręcznym mikserem.
- Przed podaniem przecieru zbadaj jego temperaturę palcem lub wylewając kilka kropli na przedramię. Najlepiej, gdy ma on temperaturę pokojową lub nieco wyższą. Jama ustna dziecka jest bardzo delikatna i łatwo może ulec poparzeniu.
reklama
Przygotowanie jedzenia na zapas. Zamrażanie i przechowywanie
- Na tym etapie rozwoju dziecko zjada niewielkie ilości pokarmów stałych. Pozostały przecier można przełożyć do foremki na kostki lodu i zamrozić,
- W ten sam sposób postępuje się z jedzeniem przygotowanym na zapas: zamrożone kostki wyjąć z foremek, przełożyć do plastykowej torebki z zamknięciem, nakleić karteczkę z datą i włożyć do zamrażarki.
- Pojedyncze kostki przekładać do miseczki i rozmrażać w chłodziarce. Przed podaniem podgrzać.
- Starannie umytą foremkę do kostek lodu należy wysterylizować przez umycie w zmywarce lub wygotowanie w wodzie przez 10 minut.
- Zamrożone kostki przełóż do specjalnych woreczków I zużyj w ciągu trzech miesięcy
Higiena
Zatruciom pokarmowym u dziecka można łatwo zapobiec, przestrzegając poniższych zaleceń:
- Przed każdym karmieniem starannie umyj ręce, zwłaszcza jeśli miałaś do czynienia z surowymi produktami.
- Naczynia kuchenne i blaty robocze utrzymuj w jak największej czystości.
- Gdy jesteś pewna, że dziecko nie zje całego przecieru ze słoiczka kupionego w sklepie, wyłóż z niego trzebną ilość do miseczki.
- Nie karm dziecka, nakładając łyżeczką przecier wprost ze słoiczka.
- Podgrzewaj tylko tyle przecieru, ile dziecko zje. To, co pozostanie w miseczce, wyrzuć.
- Przecier w napoczętym słoiczku można przechowywać w chłodziarce przez 24 godziny. Podgrzany zużyć od razu po przygotowaniu.