Kaszki i kleiki
Kasze to jedne z pierwszych produktów z którymi spotyka się dziecko. Najczęściej są wprowadzane są do diety maluchów w drugiej połowie pierwszego roku życia w postaci gotowych kaszek dla niemowląt, chociaż czasami małym łakomczuchom podawane są wcześniej. W szerokim asortymencie produktów dla dzieci znajdziemy kleiki, kaszki z różnych zbóż, owocowe i mleczne, z glutenem i bez. W jaki sposób wprowadzać je do diety dziecka i czym różnią się między sobą?
Kleiki
Kleik ma bardziej płynną konsystencję jest łagodniejszy w smaku, dlatego podaje się go jako pierwszy produkt zbożowy. Ze względu na swoją rzadszą konsystencję mamy często młodszym niemowlętom podają go w butelce ze smoczkiem. Najczęściej stosowany jest kleik ryżowy lub kukurydziany. Ten drugi jest bardziej lekkostrawny, rzadziej uczula, dlatego to od niego powinno się rozpocząć rozszerzanie diety maluszka o produkty zbożowe. Kleiki przygotowuje się na wodzie, mleku mamy lub modyfikowanym.
Kaszki
Kaszki możemy podzielić na te, które są bezmleczne i te które zawierają mleko. Te pierwsze służą do rozszerzania diety dzieci karmionych piersią a drugie dla maluchów na mleku modyfikowanym. Oba rodzaje kaszek występują w wersjach smakowych. Najlepiej jednak rozpocząć przygody z kaszkami od kaszek najbardziej naturalnych bez dodatków, potem w miarę jak dziecko jada więcej produktów, możemy również wprowadzić kaszki owocowe z owoców, które dziecko już spróbowało. W kaszkowej ofercie możemy odnaleźć również kaszki zawierające gluten i bezglutenowe. Bezglutenowe są to kaszki, kleiki ryżowe i kukurydziane, natomiast kaszki w których znajdują się takie zboża jak pszenica czy żyto są to kaszki zawierające gluten. Kaszki glutenowe możemy podawać wyłącznie po dokonaniu ekspozycji na gluten. W rezultacie kaszki zbożowe zawierające gluten będą przewidziane dla dzieci w drugim półroczu życia.
reklama
Grysik i inne kasze
Grysik czyli kasza manna często gości w diecie maluchów, jest to kasza miałka, o odpowiedniej dla dziecka konsystencji, dlatego może być podawana już kilkumiesięcznym niemowlętom. Kaszkę manną wykorzystuje się do ekspozycji na gluten, ponieważ jest to kasza wytwarzana z pszenicy czyli zawiera gluten. Dzieci, które są karmione mlekiem mamy powinny dostawać kaszkę manną w ilości 3g/dobę po skończonym 4 m. ż., taką samą ilość dostają dzieci karmione mlekiem modyfikowanym jednak o miesiąc później czyli po skończonych 5 m.ż. Starszym niemowlętom można urozmaicać dietę o inne kasze jak jaglana, perłowa czy gryczana. Im dziecko jest starsze tym częściej powinno dostawać do zjedzenia naturalne kasze i ryż.
Dla alergików
Dostępne są również kaszki które zalecane są dla niemowląt alergicznych. Przykładem takiej kaszki jest SINLAC, jest to produkt na bazie mączki chleba świętojańskiego, która nie wykazuje właściwości alergizujących. Taką kaszkę można stosować zarówno do zagęszczania mleka dla dzieci z dużym apetytem jak również serwować w bardziej gęstej postaci jako element uzupełnienia diety, dla starszych niemowląt.
Kleiki i kaszki dla niemowląt są niezbędnym elementem rozszerzania diety maluchów, specjalnie przygotowana receptura zapewnia pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, kaszki są również wzbogacane w żelazo, nie niedobór którego niemowlęta są narażone.
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego
Agnieszka Kozioł-Kozakowska