Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Od kiedy dziecko może jeść korniszony (ogórki marynowane, inaczej konserwowe)

Twoje dziecko jest zachwycone nowymi smakami i rwie się do próbowania wszystkiego, co znajduje się na waszym stole. Czy powinniście na to pozwalać bez ograniczeń? Okazuje się, że nie. Jednym z produktów, które powinny znaleźć się poza zasięgiem małego smakosza są ogórki konserwowe, zwane też marynowanymi.

Czy wiesz od kiedy dziecko może jeść korniszony i dlaczego?

Korniszony (ogórki konserwowe lub marynowane), czyli ogórki zamknięte w słoiku, w marynacie z octu, wody, przypraw i dodatków są – bez dwóch zdań – pyszne. Co więcej dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin (C, A, B), jak i substancji zasadowych, które odkwaszają organizm (magnez, cynk, miedź).

Konserwowanie to sposób utrwalania żywności – dzięki niemu tworzy się kwaśne środowisko, w którym nie mogą się rozwijać bakterie.

reklama

Czy wiesz, dlaczego małe dzieci nie powinny jeść korniszonów?

Niestety nie tylko marynowane ogórki, ale i inne konserwowe warzywa, nie są wskazane dla niemowląt i małych dzieci – i to z dwóch powodów.

Po pierwsze dlatego, że do ich przygotowania używa się dużej ilości cukru i soli, których maluchy zdecydowanie nie powinny spożywać.

Po drugie zawierają ocet, na który przewód pokarmowy dziecka jest zbyt delikatny. Ocet nie tylko podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje ból brzucha, ale fatalnie wpływa na wchłanianie minerałów i witamin, obciąża wątrobę i nerki, może wpływać na rozwój anemii.

Niemowlęta i małe dzieci nie mogą jeść korniszonów. Sporadycznie, w niewielkich ilościach, mogą go po nie sięgać maluchy po ukończenia 2. roku życia.

Zamiast korniszonów dzieciom powyżej 1. roku życia warto podawać ogórki kiszone (kiszenie to bardziej naturalny sposób utrwalania żywności). Ta zamiana wyjdzie im na zdrowie. Dlaczego?

Ogórki kiszone to nie tylko ciekawy smak, ale także wartości odżywcze i probiotyki, czyli dobre bakterie wzmacniające odporność i mające dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Z ich ilością jednak także, ze względu na obecność soli, nie należy przesadzać.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: