Dania z mrożonek dla niemowlaka

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Dania z mrożonek dla niemowlaka

Mamy niechętnie używają mrożonek do przygotowywania potraw dzieciom uważając, że są nie smaczne i zawierają mniej witamin niż świeże owoce i warzywa. Nic bardziej mylnego.

Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że można z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone dania. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym ich rola jest nie do przecenienia ponieważ świeże owoce i warzywa nie posiadają tyle witamin i składników mineralnych ile te zebrane w lecie. Dlatego podając dzieciom mrożonki w okresie zimowo-wiosennym dostarczasz mu wszystkich potrzebnych mu składników.

Mrożonki możesz stosować do przygotowywania dań niemowlęciu, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach. Aby produkty mrożone zachowały swoją najwyższą jakość muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, nie mogą być rozmrażane a następnie ponownie zamrażane. Takie działanie zwiększa ryzyko rozwoju chorobotwórczych bakterii dlatego przy zakupie mrożonek zwracaj szczególną uwagę na:

  • Zawartość i wygląd opakowania, jeśli zauważysz, że warzywa lub owoce  nie są luźne lecz zbrylone znaczy to, że podczas transportu, bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu - nie kupuj takich produktów.
  • Datę przydatności do spożycia, jeśli produkt jest przeterminowany, to sprzedawca ma obowiązek taki produkt wycofać ze sprzedaży, jeśli tak nie jest, powinnaś ten fakt zgłosić w sklepie, na pewno jednak nie kupuj produktu.
  • Z myślą o przygotowaniu posiłku dla niemowlęcia najlepiej wybieraj opakowania z pojedynczymi warzywami, a nie mieszanki. W razie reakcji alergicznej będziesz wiedziała, co może być jej przyczyną.

reklama

Jeśli chcesz przygotować danie z mrożonych owoców, dobrze jest je rozmrozić, wkładając na dolną półkę lodówki, wówczas proces rozmrażania będzie wolniejszy - za to nie stracisz cennych witamin.

Jeśli chcesz ugotować zupę czy kompot z mrożonek, możesz je wrzucić bezpośrednio na gotującą się wodę bez wcześniejszego rozmrażania. Dlatego dania z mrożonek mają dodatkową zaletę - oszczędzają czas, nie musisz przecież oczyszczać i kroić warzyw, wystarczy, że wrzucisz je do wrzątku by po kilkunastu minutach były gotowe.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: