Dania z mrożonek dla niemowlaka
Mamy niechętnie używają mrożonek do przygotowywania potraw dzieciom uważając, że są nie smaczne i zawierają mniej witamin niż świeże owoce i warzywa. Nic bardziej mylnego.
Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że można z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone dania. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym ich rola jest nie do przecenienia ponieważ świeże owoce i warzywa nie posiadają tyle witamin i składników mineralnych ile te zebrane w lecie. Dlatego podając dzieciom mrożonki w okresie zimowo-wiosennym dostarczasz mu wszystkich potrzebnych mu składników.
Mrożonki możesz stosować do przygotowywania dań niemowlęciu, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach. Aby produkty mrożone zachowały swoją najwyższą jakość muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, nie mogą być rozmrażane a następnie ponownie zamrażane. Takie działanie zwiększa ryzyko rozwoju chorobotwórczych bakterii dlatego przy zakupie mrożonek zwracaj szczególną uwagę na:
- Zawartość i wygląd opakowania, jeśli zauważysz, że warzywa lub owoce nie są luźne lecz zbrylone znaczy to, że podczas transportu, bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu - nie kupuj takich produktów.
- Datę przydatności do spożycia, jeśli produkt jest przeterminowany, to sprzedawca ma obowiązek taki produkt wycofać ze sprzedaży, jeśli tak nie jest, powinnaś ten fakt zgłosić w sklepie, na pewno jednak nie kupuj produktu.
- Z myślą o przygotowaniu posiłku dla niemowlęcia najlepiej wybieraj opakowania z pojedynczymi warzywami, a nie mieszanki. W razie reakcji alergicznej będziesz wiedziała, co może być jej przyczyną.
reklama
Jeśli chcesz przygotować danie z mrożonych owoców, dobrze jest je rozmrozić, wkładając na dolną półkę lodówki, wówczas proces rozmrażania będzie wolniejszy - za to nie stracisz cennych witamin.
Jeśli chcesz ugotować zupę czy kompot z mrożonek, możesz je wrzucić bezpośrednio na gotującą się wodę bez wcześniejszego rozmrażania. Dlatego dania z mrożonek mają dodatkową zaletę - oszczędzają czas, nie musisz przecież oczyszczać i kroić warzyw, wystarczy, że wrzucisz je do wrzątku by po kilkunastu minutach były gotowe.
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center