Jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko?
Zdarzają się sytuacje, kiedy dziecko nie może być karmione bezpośrednio z piersi (na przykład, gdy wracasz do pracy). Gdy decydujesz się na podawanie dziecku swojego odciągniętego pokarmu, powinien on być należycie przechowywany.
Czas przechowywania pokarmu
- W temperaturze pokojowej Twoje mleko może być przechowywane przez maksymalnie 10 godzin (siara przez 24 godziny).
- W lodówce mleko można przechowywać do 5 dni.
- W zamrażalniku znajdującym się w lodówce - 2 tygodnie.
- W zamrażalniku lodówki, która ma osobne drzwiczki - 3 lub 4 miesiące.
- W zamrażarce - pół roku lub nawet dłużej.
reklama
Jak podgrzewać schłodzone/zamrożone mleko?
Najlepiej ogrzewać pojemnik z mlekiem wsadzając go pod ciepłą, bieżąca wodę albo zanurzając na kilka minut w gorącej wodzie. W ciągu 5 min. ogrzejesz mleko do 37°C zanurzając je w wodzie o temperaturze około 48°C (możesz użyć termometru do kąpieli żeby sprawdzić temperaturę wody).
Mleka nie należy odgrzewać w kuchence mikrofalowej, ponieważ ogrzewa pojemnik nierównomiernie, co może doprowadzić do poparzenia maluszka. Nie należy też korzystać z płyty kuchennej. Istnieje szansa przegrzania mleka i denaturacji białka, co powoduje, że traci ono swoje właściwości odżywcze i przeciwzapalne.
Jeżeli korzystasz z mleka zamrożonego, warto je najpierw przełożyć do lodówki i dopiero później włożyć do ciepłej kąpieli wodnej.
Zamrożony pokarm najlepiej jest rozmrażać przy pomocy strumienia chłodnej wody, stopniowo zmieniając ją na coraz cieplejszą. Można też włożyć naczynie z pokarmem do pojemnika z ciepłą wodą. Pokarm najlepiej ogrzewać do temperatury 37°C. Nie należy gotować mleka! Zamrożony pokarm można przełożyć do lodówki i zużyć w przeciągu najbliższych 24 godzin (nigdy nie można ponownie zamrażać pokarmu!). Mleko przed podaniem dziecku należy dokładnie rozmieszać, gdyż na powierzchni zbierają się zazwyczaj kuleczki tłuszczu.