Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

Zupa brokułowa dla alergików

Zupa brokułowa dla alergików

Zupa brokułowa jest chętnie jedzona nie tylko przez dzieci. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. W wersji dla alergików nie jest zabielana, nie zawiera też glutenu.

Czas przygotowań 20 minut
Czas : 45 minut

Z przepisu otrzymasz: 4

Składniki

  • brokuły (mogą być mrożone) - 25 dag
  • marchew - 2
  • pietrucha - 1
  • seler - 1/4
  • por - 1/3
  • ryż - 10 dag
  • oliwa z oliwek - łyżeczka
  • mąka ryżowa - łyżeczka
  • woda - ok. 1,5 litra
  • mięso (opcionalnie) - kawałek

Przygotowanie

Do wody wrzuć pokrojoną w talarki marchew, a także pietruszkę, seler, por (opcjonalnie kawałek mięsa, czyli ugotuj tradycyjną zupę-bazę). Gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą, wsyp ryż i podzielone na kawałki brokuły. Pod koniec gotowania dodaj mąkę (rozrób ją najpierw odrobiną wody) i oliwę. Dodaj ulubione przyprawy i zioła – według uznania.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: