Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
Zupa brokułowa dla alergików
Zupa brokułowa jest chętnie jedzona nie tylko przez dzieci. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. W wersji dla alergików nie jest zabielana, nie zawiera też glutenu.
Czas przygotowań 20 minut
Czas : 45 minut
Z przepisu otrzymasz: 4
Składniki
- brokuły (mogą być mrożone) - 25 dag
- marchew - 2
- pietrucha - 1
- seler - 1/4
- por - 1/3
- ryż - 10 dag
- oliwa z oliwek - łyżeczka
- mąka ryżowa - łyżeczka
- woda - ok. 1,5 litra
- mięso (opcionalnie) - kawałek
Przygotowanie
Do wody wrzuć pokrojoną w talarki marchew, a także pietruszkę, seler, por (opcjonalnie kawałek mięsa, czyli ugotuj tradycyjną zupę-bazę). Gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą, wsyp ryż i podzielone na kawałki brokuły. Pod koniec gotowania dodaj mąkę (rozrób ją najpierw odrobiną wody) i oliwę. Dodaj ulubione przyprawy i zioła – według uznania.