Jak wspomóc odporność organizmu?
Sezon jesienno-zimowy nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nim przeziębienia, katary, anginy, bóle gardła i grypy. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, których system odpornościowy jest jeszcze słabo rozwinięty i często nie potrafi poradzić sobie z infekcją. Choć cechy układu odpornościowego są dziedziczne, możemy go wspomóc poprzez stymulację odpowiednią dietą. Czy wiesz, o czym warto pamiętać i jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie dziecka?
O czym warto pamietać, by wspomagać odporność organizmu?
Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wspierać jego odporność należy pamiętać o kilku zasadach:
Rozpoczynamy od śniadania, które dziecko powinno bezwarunkowo zjeść przed wyjściem z domu. Śniadanie przedszkolaka powinno być białkowo-węglowodanowe, gdyż wzrost insuliny po spożyciu węglowodanów przyspiesza wbudowywanie się aminokwasów w struktury białkowe, co jest bardzo ważne dla rosnącego malucha. Śniadanie zmniejsza także wrażliwość na przechłodzenie organizmu i daje dziecku energię do życia.
Przerwy między posiłkami nie powinne być dłuższe niż 3-4 godziny, gdyż zapobiega to gwałtownym spadkom glukozy. Nie powinne być też krótsze niż 2-3 godziny, gdyż zaburzają pracę żołądka, którego pozbawia się odpoczynku.
Kolację powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19, aby na noc nie obciążać układu trawiennego i krwionośnego. Ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny, węglowodanowy. Zaproponujmy dziecku kasze, ryż, makaron, ciemne pieczywo z warzywami sezonowymi. Węglowodanowa kolacja sprzyja syntezie melatoniny, hormonu snu i serotoniny, hormonu dobrego samopoczucia. Nie podawajmy dziecku na kolację produktów białkowych: twarogów, serów, mięs, nabiału. Są one długo trawione i powodują ogólne ożywienie organizmu
reklama
W diecie dziecka nie powinno zabraknąć:
Jogurtu
Ma on działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Powoduje też produkcję interferonu (białka działającego wirusobójczo) i nasila produkcję przeciwciał jego działanie jest zbliżone do działania Levamisolu - leku wzmagającego odporność. Kwas mlekowy i propionowy zawarte w jogurcie skutecznie obniżają pH, które zapobiega namnażaniu bakterii chorobotwórczych a diacetyl, leuteryna wpływają hamująco na rozwój bakterii Gram+ i Gram-. Pamiętajmy jednak, że jogurt działa wychładzająco na organizm, więc w okresie zimowym powinien być spożywany w porze obiadu ewentualnie podwieczorku.
Czosnku
W akcji pobudzania odporności możemy liczyć na czosnek. Dzięki obecności ajoenu wzmaga siły działania limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Wyciąg z czosnku zabija w 99% rhinowirusy i wirusy -3 powodujące przeziębienia i infekcje grypo podobne. Czosnek należy traktować jako przyprawę, gdyż jedzenie dużych ilości tego naturalnego antybiotyku, pozbawia nas probiotycznych bakterii jelitowych.
Warzyw i owoców
Jedzenie warzyw i owoców również wspomaga działanie układu odpornościowego, zwłaszcza zawierających witaminę C i beta-karoten (papryka, truskawka, brukselka, kiwi, grejpfrut, pomidor, brokuły, jarmuż, marchew, kalarepa, szpinak, morele).
Cynku
Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka pamiętajmy o cynku. Maluchy pozbawione tego pierwiastka częściej się przeziębiają i mają zakażenia dróg oddechowych. Cynk znajdziemy w ostrygach, wątrobie cielęcej, mięsie, pestkach dyni.
Cebuli
W walce z bakteriami nie może zabraknąć cebuli. Jest ona najbogatszym źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji przeciwutleniającej, zapobiegającej zapaleniom oskrzeli, katarom siennym. Kwercetyna zachowuje swoje właściwości także po ugotowaniu i duszeniu.
Organizm człowieka został zaopatrzony w szereg systemów obronnych ważne jest jednak wspomaganie naszej odporności poprzez prawidłowe odżywianie. A niestety częściej i chętniej sięgamy po preparaty farmakologiczne niż naturalne produkty. Pamiętajmy jednak że tylko natura jest doskonała a człowiek w laboratorium potrafi syntetyzować jedynie jej namiastki.
Agnieszka Potocka-Bernacka
Bibliografia:
- "Żywność twój cudowny lek" - Jean Carper
- "Influence of long term yoghurt consumption in young adults" - Halpern G.M
- "Garlic compounds modulate macrophage and T-lymphocyte function" - Lau B.H.S
- "Natural killer cells, vitamins and other blood components of vegetarian and omnivorous men" - Malter M.