Zdrowie w pomidorach

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Zdrowie w pomidorach

Nadchodzi sezon pachnących latem malinówek, które pojawiają się już na straganach. Czy warto podawać dzieciom pomidory? Jeśli tak, to dlaczego?

Pomidory kryją w sobie moc składników odżywczych m.in. β-karoten, likopen, witaminy B1, B2, B6, C i PP oraz składniki mineralne a z nich przede wszystkim potas. Pomidory wzmacniają apetyt i ułatwiają trawienie, niszczą chorobotwórczą florę bakteryjną, wzmacniają układ odpornościowy. Słyną z dużej zawartości likopenu, związku który jest tzw. antyoksydantem, który pozwala nam zwalczać wolne rodniki tlenowe a wiec chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Co ważne likopen nie ginie w trakcie obróbki termicznej, co więcej w połączeniu z tłuszczem jest jeszcze lepiej przyswajalny. Należy pamiętać, aby pomidora obierać ze skórki, która jest ciężkostrawna i nie nadaje się dla dzieci.

Kupując świeże pomidory należy zwracać uwagę na ich wygląd i wybierać te, które są jędrne i nie mają uszkodzeń czy plam. Kupując pomidorki koktajlowe należy popatrzeć na spód opakowania, czy nie ma w nim stojącej wody, bo ona może świadczyć o tym, że pomidorki zaczęły się psuć. Nie należy kupować pomidorów zielonych, niedojrzałych, ponieważ zawierają trującą tomatydynę.
Wybierając pomidory ekologiczne masz pewność, że nie były kropione środkami ochrony roślin, jednak ich wartość odżywcza jest taka sama jak pomidorów, które nie urosły w gospodarstwie ekologicznym.

W jakiej formie można jeszcze podać pomidory dzieciom?

reklama

Pomidory w puszcze czy w kartoniku, również świetnie się nadają do wykorzystania do pomidorowych dań. Oczywiście jeśli akurat jest sezon na krajowe pomidory, lepiej takie  przetwory zrobić samemu, ponieważ do tych  produkowanych na skalę przemysłową wykorzystuje się pomidory gorszej jakości. Dzieciom z powodzeniem można podać również keczup, jeśli jest on przeznaczony dla dzieci i nie zawiera niezdrowych dodatków. Coraz więcej producentów posiada takie keczupy dla dzieci w swojej ofercie, są one nawet wzbogacane w witaminy i składniki mineralne.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: