Mazurek z masa krówkową. Przepis dla alergika
Ostatnie zmiany: 15 października 2019
Mazurek z kajmakiem jest ciastem idealnym nie tylko na święta Wielkanocne. Teraz mogą się nim cieszyć także mali alergicy, nasz przepis bowiem pozbawiony jest jajek, nabiału i glutenu.
Składniki
- mąka kukurydziana (można wymieszać z pszenną o ile dziecko nie ma alergii na gluten albo dodać troszkę ziemniaczanej - lepiej skleja ciasto) - 1 szklanka
- margaryna bezmleczna - 1/2 kostki
- zimna woda - łyżeczka
- cukier (xylitol) - 2 łyżki
- dozwolone mleko (mleko bez laktozy) - 2 szklanki
- margaryna bezmleczna - łyżka
- cukier puder - 2 szklanki
reklama
Przygotowanie
Połącz składniki i zagnieć ciasto, zwiń w kulę i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, delikatnie przełóż do wysmarowanej blaszki (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pamiętaj, by zostawić (dolepić) małe ranty. Nakłuj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika - 175 stopni. Piecz 20-25 minut.
Sposób przygotowania masy: Gotuj mleko, margarynę i cukier - często mieszając, na małym ogniu – aż zgęstnieje. Trwa to kilka godzin. Lekko przestygniętą masę wylej na mazurka, ozdób go np. bakaliami (możesz je wymieszać z masą przed wylaniem).