reklama
reklama
Ryby w diecie dziecka
Dlaczego ryby są zdrowe?
Ryby są bogatym źródłem lekkostrawnego i pełnowartościowego białka co ma niebagatelne znaczenie w okresie szybkiego wzrostu kości i mięśni. Są bogatym źródłem minerałów takich jak: cynk, selen, jod, które są niezbędne do prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego. Są źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, a które są mu niezbędne m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Regularne spożywanie ryb może zmniejszyć ryzyko występowania niektórych schorzeń m.in. astmy, chorób serca, cukrzycy.
Od kiedy i które ryby podawać dzieciom?
Twoje dziecko może spróbować ryby już w 7 miesiącu życia. Nie obawiaj się ich podania, w tym wieku dzieci chętnie próbują nowości. Oczywiście musisz zachować ostrożność tak samo jak przy wprowadzaniu każdego nowego produktu do diety. Należy zatem podać niewielką ilość, nie więcej niż 10g i obserwować reakcję dziecka, jeśli przez kolejną dobę nie ma żadnych objawów uczulenia (wysypki, biegunki, bólów brzuszka), na trzeci dzień możesz znów podać rybę w troszkę większej ilości. Jeśli nie używasz gotowych posiłków w słoiczkach, wówczas ugotuj rybę w wodzie lub na parze z dodatkiem natki pietruszki, która zniweluje charakterystyczny rybi zapach.
Kupując ryby masz do wyboru ryby słodkowodne i morskie. Ryby morskie zawierają więcej składników mineralnych w tym jodu, często jednak są zanieczyszczone niebezpiecznymi związkami jak rtęć czy dioksyny. Dlatego maluszkom lepiej podawać ryby słodkowodne lub małe ryby morskie, bezpieczne będą dorsz, sola, flądra, pstrąg. Uważaj na takie ryby jak panga czy tilapia, są to ryby które zawierają śladowe ilości cennych tłuszczy omega 3, dlatego nie warto ich kupować. Dzieciom powinno się podawać raczej ryby tłuste takie jak np. łosoś czy makrela, bo w nich znajduje się najwięcej prozdrowotnych kwasów tłuszczowych. Nie podawaj ryb częściej niż 2 razy w tygodniu. Nie obawiaj się ryb mrożonych jeśli nie masz możliwości kupienia świeżej ryby, kup mrożoną. Pamiętaj jednak aby pozwolić jej powoli odmarznąć, nie odmrażaj ryb w mikrofalówce bo ryba wówczas cenne składniki odżywcze.
W jakiej formie podawać?
Podając ryby dzieciom należy bardzo uważać na ości. Dlatego najlepiej wybieraj ryby, z których łatwo usunąć ości jak np. z łososia, możesz też zmielić mięso i zrobić z niego klopsiki czy kotleciki. Dla starszych dzieci bardzo dobrze sprawdzi się również zupa rybna. Przedszkolakowi możesz podawać co jakiś czas rybę z puszki. Unikaj natomiast gotowych produktów rybnych jak paluszki rybne, panierowane filety czy marynaty, które nie nadają się dla dzieci.
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego
Agnieszka Kozioł-Kozakowska