Popularne produkty - czy można podawać je dzieciom?
Mimo powszechnej dostępności do informacji, a może właśnie przez nią, mamy małych dzieci ciągle wracają do pytań odnośnie podawania dziecku do zjedzenia lub picia określonych produktów.
Jaka jest zatem prawda, co można dać a czego należy unikać w diecie dziecka i dlaczego?
Czy można podać:
Czekolada
MOŻNA
Czekolada zjedzona od czasu do czasu nie zaszkodzi (zawiera bowiem wapń i magnez), ale tylko jeśli będzie dobrej jakości, a nie wyrobem czekolado podobnym. Najlepszym wyborem będzie czekolada gorzka - zawiera najwięcej magnezu. Jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego nie może jeść czekolady mlecznej.
Produkty z puszki
MOŻNA
reklama
Mamy często obawiają się tej kategorii żywności, ponieważ potoczna nazwa konserwy często kojarzona jest z konserwantami. Tymczasem konserwy to hermetyczne opakowania, dzięki którym zamknięte w nich pokarmy są dłużej przydatne do spożycia. Ich długa data ważności nie wynika z zastosowania chemicznych konserwantów, a określonych sposobów technologicznych, takich jak sterylizacja i pasteryzacja. Ponieważ produkty konserwowe często zawierają jednak sporo soli, mogą stanowić jedynie urozmaicenie diety.
Mrożone owoce i warzywa
MOŻNA
Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że można z nich przygotować szybkie i wartościowe, a jednocześnie urozmaicone dania. Szczególnie w okresie zimowym ich rola jest nie do przecenienia, ponieważ świeże owoce i warzywa nie posiadają tyle witamin i składników mineralnych, ile te zebrane w lecie. Dlatego podając dziecku mrożonki w okresie zimowo-wiosennym dostarczasz mu wszystkich potrzebnych mu składników.
Orzechy
MOŻNA
Orzechy czy bakalie można śmiało podawać dzieciom po 2 r. ż., należy uważać w przypadku dzieci alergicznych. Orzechy są cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowy, wit. E, która zabezpiecza błony komórkowe przed zniszczeniem, jak również magnezu, miedź, fosforu. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu, właściwości zdrowotne będą miały orzechy naturalne bez dodatku cukru czy soli.
reklama
Czarną herbatę
NIE MOŻNA
Herbata czarna zawiera duże ilości teiny czyli kofeiny - związek ten zmniejsza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowy, ma działanie pobudzające. Takich właściwości nie wykazują herbaty owocowe, które maluch może pić dowoli.
Ciemne pieczywo
MOŻNA
Jest źródłem wielu cenny składników mineralnych i błonnika pokarmowego, czym przewyższa pieczywo jasne. Należy dzieci przyzwyczajać do jedzenia różnego pieczywa, nie tylko białego chleba, im starsze dziecko tym więcej powinno jeść produktów pełnoziarnistych, w tym ciemnego pieczywa.
Wodę gazowaną
NIE MOŻNA
Wodę podajemy w celu zaspokojenia pragnienia, woda gazowana nie spełnia tej funkcji, dodatkowo przez zawartość dwutlenku węgla może powodować bolesne wzdęcia, z powodu nadmiernego nagromadzenia gazu w jelitach
reklama
Miód
MOŻNA
Miód to skarbnica składników mineralnych i kwasów organicznych hamujących rozmnażanie się bakterii. Dlatego jego rola w profilaktyce przeziębień jest nie do przecenienia. Pod warunkiem, że dziecko nie jest alergikiem możesz go podawać od 2 roku życia.
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska