Czym zastąpić mleko, jaja i gluten w diecie alergika
Alergia to nie wyrok. Okazuje się, że nawet będąc uczulonym na mleko, gluten czy jaja, mały alergik nie musi rezygnować z wielu dań czy deserów. Lody? Ciasto? Bardzo proszę! Wystarczy alergizujący składnik zastąpić jego zamiennikiem. Sprytne i wygodne, prawda?
Gdy dziecko jest uczulone na mleko krowie, możesz zastąpić je:
· mlekiem kozim, owsianym, sojowym, ryżowym, kokosowym, orzechowym, migdałowym,
· śmietanę - śmietaną sojową, mleczkiem kokosowym lub jedwabistym tofu,
· masło – margaryną bezmleczną, bezmlecznym masłem,
· jogurt - jogurtem sojowym lub ryżowym (bezmlecznym),
· ser - tofu i serami wegańskimi.
Gdy dziecko jest uczulone na jaja, możesz zastąpić je:
reklama
· mlekiem skondensowanym (jeśli słodkie, dodaj mniej cukru),
· mąką sojową, kukurydzianą, owsianą, ziemniaczaną, bułką tartą, mąka pełnoziarnista (ok. 2 łyżki=1 jajo)
· przecierem jabłkowym, bananem (1/4 szklanki banana = 1 jajo), przecierem owocowym,
· tofu (1/4 szklanki tofu = 1 jajko),
· nasionami lnu (1 łyżka lub 2, 5 łyżki mielonego siemienia lnianego połącz z 3 łyżkami wody = 1 jajo),
· puree ziemniaczanym, puree z dyni, pastą pomidorowa (ok. ¼ szklanki = 1 jajo).
Gdy dziecko jest uczulone na gluten, produkty go zawierające możesz zastąpić:
· produktami bezglutenowymi lub produktami naturalnie bezglutenowymi. Są nimi: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, soczewica, fasola, orzechy, kasza jaglana z prosa, kasza gryczana.
· Mąkę „zwykłą” - mąką z takich ziaren jak: ryż, proso, kukurydza, amarantus, gryka, tapioka. Spróbuj mąki kasztanowej, mąk strączkowych (groch, ciecierzyca) i skrobi, mąki sojowej, chleba świętojańskiego.
· Makaron – makaronem ryżowym, kukurydzianym.
· Chleb – chleby bezglutenowe, chleb z amarantusa, kukurydziany.