Czym zastąpić mleko, jaja i gluten w diecie alergika

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Czym zastąpić mleko, jaja i gluten w diecie alergika

Alergia to nie wyrok. Okazuje się, że nawet będąc uczulonym na mleko, gluten czy jaja, mały alergik nie musi rezygnować z wielu dań czy deserów. Lody? Ciasto? Bardzo proszę! Wystarczy alergizujący składnik zastąpić jego zamiennikiem. Sprytne i wygodne, prawda?

Gdy dziecko jest uczulone na mleko krowie, możesz zastąpić je:

·    mlekiem kozim, owsianym, sojowym, ryżowym, kokosowym, orzechowym, migdałowym,
·    śmietanę - śmietaną sojową, mleczkiem kokosowym lub jedwabistym tofu,
·    masło – margaryną bezmleczną, bezmlecznym masłem,
·    jogurt - jogurtem sojowym lub ryżowym (bezmlecznym),
·    ser - tofu i serami wegańskimi.

Gdy dziecko jest uczulone na jaja, możesz zastąpić je:

reklama

·    mlekiem skondensowanym (jeśli słodkie, dodaj mniej cukru),
·    mąką sojową, kukurydzianą, owsianą, ziemniaczaną, bułką tartą, mąka pełnoziarnista (ok. 2 łyżki=1 jajo)
·    przecierem jabłkowym, bananem (1/4 szklanki banana = 1 jajo), przecierem owocowym,
·    tofu (1/4 szklanki tofu = 1 jajko),
·    nasionami lnu (1 łyżka lub 2, 5 łyżki mielonego siemienia lnianego połącz z 3 łyżkami wody = 1 jajo),
·    puree ziemniaczanym, puree z dyni, pastą pomidorowa (ok. ¼ szklanki = 1 jajo).

Gdy dziecko jest uczulone na gluten, produkty go zawierające możesz zastąpić:

·    produktami bezglutenowymi lub produktami naturalnie bezglutenowymi. Są nimi: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, soczewica, fasola, orzechy, kasza jaglana z prosa, kasza gryczana.
·    Mąkę „zwykłą” - mąką z takich ziaren jak: ryż, proso, kukurydza, amarantus, gryka, tapioka. Spróbuj mąki kasztanowej, mąk strączkowych (groch, ciecierzyca) i skrobi, mąki sojowej, chleba świętojańskiego.
·    Makaron – makaronem ryżowym, kukurydzianym.
·    Chleb – chleby bezglutenowe, chleb z amarantusa, kukurydziany.
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: