Kilka powodów, dla których warto polubic jajka
Jaja przez wiele lat zdobyły złą reputację jako produkty niekorzystne dla zdrowia ze względu na dużą zawartość cholesterolu.Tymczasem poglądy na temat wpływu cholesterolu na zdrowie uległy zmianie, a jaja były i będą niezmiennie jednymi z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie każdego człowieka w szczególności dziecka. Oto kilka powodów dla których należy codziennie jeść jajka ( Jajka w czekoladzie się nie liczą!!).
Jajka mają bardzo dobry wpływ na wzrok dziecka
W żółtkach jaj znajdują się substancje (luteina i zeoksantyna) które wpływają ochronnie na siatkówkę oka, działają trochę jak okulary przeciwsłoneczne, chroniąc oko przed promieniami ultrafioletowymi. Badania dowodzą, iż jedno jajko dziennie może zapobiec powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a ludzie jedzący jaja codziennie mają niższe ryzyko zachorowania na zaćmę.
Jaja wpływają na rozwój mózgu
Zawierają cholesterol, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego, a więc funkcji poznawczych dziecka. Zawierają również kwasy omega 3, które wspierają rozwój mózgu.
Najnowsze badania dowodzą, że to nie ilość spożytego cholesterolu ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi a w konsekwencji na choroby układu krążenia, ale rodzaj spożywanych tłuszczy. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe jest dietą niezdrową, jaja nie należą do tej diety, ponieważ w 5g tłuszczu który zawierają, tylko 1,5 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Jaja zawierają również cholinę, witaminę z grupy B, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, uczenie się.
reklama
Jaja zapobiegają anemii
Zawierają żelazo, zbyt mała ilość żelaza w organizmie jest jedną z przyczyn anemii. Rezerwy żelaza w organizmie wyczerpują się po 6 miesiącu życia dziecka, dlatego ważne jest dostarczanie odpowiedniej jego ilości pod postacią np. żółtka jaja, które podaje się do zupek maluszka. Żółtka jaj zawierają również witaminę B12, która jest niezbędna do budowy czerwonych krwinek, niewiele produktów jest tak bogatym źródłem tej witaminy.
Jaja pomagają rosnąć
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka (zawierającego kompleks niezbędny aminokwasów), które przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci.
Jaja wzmacniają kości i zęby
Nie tylko wapń ma wpływ na mocne kości również witamina D, żółtka jaj są świetnym naturalnym źródłem tej witaminy.
reklama
Jaja wzmacniają system odpornościowy organizmu
Żółtko jaj jest bogate w witaminę E, która poprawia odporność dziecka, a białko zawiera lizozym, który również zwiększa odporność malucha.
A dodatkowo jaja zawierają cenne minerały takie jak wapń, potas, fosfor, jod i magnez.
Według zaleceń dziecko powinno zjeść 4-5 jaj tygodniowo, amerykańscy naukowcy twierdzą, że dziecko może i powinno jeść jaja codziennie najlepiej jedno dziennie.
Drodzy rodzice, nie bójcie się dawać dzieciom jaj, zadbajcie aby zagościły w waszym rodzinnym manu, pod postacią jaj na miękko (lekkostrawne), na twardo, czy jajecznicy smażonej na teflonie. To nie jaja są niezdrowe a dodatki z jakimi je jemy czyli majonez, boczek, kiełbasa i inne.
Uwaga:
reklama
Niemowlętom całe jajko wprowadzamy po ukończeniu 1 roku życia, białko jaj bowiem może wywołać reakcję alergiczną.
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center