Jak zrobić lukier
reklama
Upiekłaś babkę, ale wydaje ci się, że czegoś jej brakuje. Polewa? Ta wydaje się zbyt ciężka. Cukier puder? Nie, to banalne … Lukier! Tak, to jest to. Lukier to nic innego, jak biała polewa z cukru. Naturalnie możesz kupić gotowy – w torebce do podgrzania, tylko po co?
Do jego zrobienia potrzebujesz:
· 15 dag cukru pudru
· 2-3 łyżki soku z cytryny (prawdopodobnie z całej cytryny)
· 1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Wszystko razem wymieszaj - zrób to dość szybko i bardzo dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolej odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – dosyp cukru. Pamiętaj, by wypieki oblać nim bardzo szybko, bowiem lukier zastyga w błyskawicznym tempie.
Czy wiesz, że
· do lukru możesz dodać kroplę oliwy – zyskasz pewność, że lukier nie popęka.
· możesz też dodać barwnika spożywczego. Dostępne niemal we wszystkich barwach, zwykłą babkę zamienią w wypiek zdecydowanie niebanalny.
· Na nie zastygnięty jeszcze lukier możesz położyć wiórki kokosowe lub pokrojone orzechy. Nie dość, że urozmaicisz powierzchnię ciasta, to i ukryjesz ewentualne niedoskonałości.
mzb