reklama
reklama
Zupa z soczewicy
Wraz z nadejściem chłodnych dni w moim menu zaczynają pojawiać się zupy.
Przyznaję, że wiosną, latem i wczesną jesienią zupy traktuję po macoszemu.
Wraz z pojawieniem się mrozu nagle stają się moimi "najlepszymi koleżankami". Dzisiaj niesamowicie pożywna zupa z soczewicy.
Składniki
60 dkg gotowanej soczewicy
15 dkg boczku
1 puszka rozdrobnionych pomidorów bez skóry (zdecydowanie proponuję zimą i późną jesienią korzystać z tych z puszki)
1 cebula
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 duża marchewka
sól
oliwa
Wykonanie
Jeśli masz nieugotowaną soczewicę umieść ją na pół godziny w wodzie, następnie wypłucz, a później gotuj przez jedną godzinę.
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną marchewkę, podsmażaj kilka minut.
Wrzuć pomidory i gotuj na średnim ogniu przez około dziesięć minut. Po tym czasie dodaj soczewicę, posól i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
To przepis bardzo podstawowy. Jeśli zupa wydaje ci się zbyt gęsta dolej wody. Ja dodatkowo doprawiam liściem laurowym, oregano, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem:-)
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje