Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

reklama

Zupa cebulowa

Niekoniecznie bardzo zdrowa i w dodatku kaloryczna, i oczywiście ciężkostrawna, ale za to obłędnie pyszna.

Pociągająca, rozgrzewająca. Poezja smaku, w dodatku w przystępnej cenie i błyskawiczna do zrobienia.

Peany na twoją cześć jestem gotowa pisać - o zupo cebulowa:-)

Składniki:

40 dkg cebuli (najlepsza cukrowa)
oliwa z oliwek
kieliszek białego wina wytrawnego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
10 ziaren pieprzu
mielona gałka muszkatałowa
rosół z kurczaka
masło
bagietka
ostry ser żółty

Wykonanie

Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki.

Rozgrzej oliwę z odrobiną masła w garnku i wrzuć przygotowaną cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli i lekko zezłoci.

Wlej białe wino i pozwól odparować alkoholowi przez kilka minut. Dodaj bulion. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i czosnek (możesz zioła zapakować do chusteczki z lnu i zawiązać ją w supełek, a po zagotowaniu zupy usunąć ją:-) Nie zapomnij o dodaniu niewielkiej ilości gałki muszkatałowej.

Gotuj przez około 30 minut.

W międzyczasie zrób grzanki z bagietki.

Podawaj i tu są różne szkoły:

- możesz zupę zmiksować, bądź zmiksować częściowo albo wcale.
- na dnie talerza możesz położyć grzankę, posypać żółtym serem i zalać wrzącą zupą
- możesz grzankę położyć na talerzyku obok
- zapiec w piekarniku
- posypać zupę świeżym pieprzem lub ostra papryka w płatkach. szalej i rób , jak lubisz:)

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: