reklama
reklama
Włoski krem pomidorowy
Jeśli będziesz mieć ochotę na zupę pomidorową, w innym niż tradycyjne wydaniu sięgnij po ten przepis.
Jeżeli zapragniesz robić zupę, w porze roku, kiedy pomidory jedynie wyglądają, natomiast nie mają smaku koniecznie sięgnij po te z puszki. Zdrowiej i smaczniej:-)
Latem i wczesną jesienią pędź na bazarek i wybierz pomidory podłużne albo najpyszniejsze pod słońcem malinowe.
Składniki:
3 szklanki obranych i pokrojonych pomidorów ( mogą być z puszki)
2 łodygi selera naciowego
1 duża tarta marchew
1 łyżeczka bazylii
3/4 łyżeczki oregano
3 szklanki bulionu
2 łyżki oliwy extra virgin z oliwek
sól,
pieprz
Przygotowanie
Na patelnię wlej odrobinę oliwy i smaż na średnim ogniu selera i marchew. Dodaj przyprawy i trzymaj na patelni przez kilka minut. Przełóż do garnka.
Dodaj pomidory, sól, pieprz i doprowadź do wrzenia przez 20 minut. Można zmiksować i posypać listkami świeżej bazylii.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje