reklama
reklama
Zupa marchewkowa
Wiem, wiem zupa z marchewki nie kojarzy się najlepiej. Pierwsze słoiczki, poplamione śliniaczki, których nie da się doprać. Słowo daje, że to może zniechęcać, jednak...
to stereotyp, że nadaje się tylko dla niemowlaka. Uwaga, dzisiaj proponuję - przełam stereotypy. Uwierz w pełną słodyczy, zupę w kolorze letniego, zachodzącego słońca.
Składniki
• 250 g marchwi
• 1 cebula
• 20 g masła
• 800 ml bulionu warzywnego
• 200 ml śmietanki
• Sól
Przygotowanie
Marchewkę wymyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój a następnie podsmaż na patelni z masłem przez 7 minut, często mieszając. Dodaj marchew i smaż przez kolejne 5 minut. Posól, zwiększ ogień, wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez około 15 minut, aż marchewki będą miękkie. Zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa stanie się gładka i kremowa. Dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj. Podaj w miseczkach lub w filiżankach. Można serwować również chłodne.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje