reklama
reklama
Zupa krem z pora
To jasne. Zawsze jest pora na zupę z pora. Kolejna zupa, której wykonanie zajmuje tylko chwilę. A dodatek smażonego boczku zaostrza jej delikatny smak.
Składniki
- ziemniaki 500 gr
- 3 pory
- bekon lub boczek
- 1 cebula
- 1 litr bulionu z warzyw lub mięsa
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- ostra papryka l. peperoncino w płatkach
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek. Cebulę i pory pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Podsmażyć
Pokroić ziemniaki w drobną kostkę i dodać na patelnię. Po przesmażeniu wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy dodaj do całości.
Na patelni usmażyć boczek lub bekon w plasterkach albo pokrojony w kostkę.
Zupę wlać do talerza. Na wierzch połóż chrupiąca wędlinę i posyp płatkami peperoncino lub ostra papryką.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje