reklama
reklama
Zupa ogórkowa
Ulubiona zupa moich dzieci. Jest smaczna, pożywna i fantastycznie kwaśna. Najlepsza oczywiście w wykonaniu prababci.
Jeśli jednak nie posiadasz prababci, ani babci, nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie przygotować pyszną i prostą zupę.
Składniki:
- kawałek mięsa, np: kurczaka ewentualnie dla zabieganych kostka rosołowa (bez glutaminianu sodu)
- włoszczyzna: marchewki, pietruszka, cebula, seler,
- ziemniaki
- ogórki kiszone
- sól, pieprz
- śmietanka l. śmietana 18%
- masło
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób wykonania:
Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, dodać ziele angielskie, parę listków laurowych i trochę soli. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną włoszczyznę, ( tylko cebulę w całości.). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
Do mięsnego wywaru wrzucić włoszczyznę, po 5 minutach od zagotowania dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie na patelni, na maśle poddusić do miękkości starte kiszone ogórki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucić ogórki i gotować 5 minut od zagotowania. Doprawić zupę solą i pieprzem. Ja dodaję śmietanę, którą wcześniej mieszam z odrobiną zupy.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje