Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

reklama

Krem z cukinii

Lekka i jedwabista. Bardzo neutralna w smaku, daje pole do popisu. Możesz tworzyć i czarować za pomocą przypraw oraz dodatków.


Dzisiaj podam ci mój ulubiony przepis. Prosty, a właściwie banalny w wykonaniu. Dorośli lubią, dzieci również. Do dzieła:-)

Składniki (dla 4 osób):

4 małe cukinie
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml wywaru warzywnego
oliwą z oliwek
sól
gałka muszkatołowa
cynamon
ewentualnie trochę śmietanki, a nawet ostrego sera:)

Wykonanie:
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Umyj, obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Cukinię też pokrój, młodej nie musisz obierać ze skórki. W rondlu podsmaż cebulę i posiekany czosnek w 2 łyżkach oleju, dodaj ziemniaki i cukinię i smaż przez kilka minut.

Warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj przez około 25 minut. Dodaj soli, gałki muszkatołowej i cynamonu do smaku. Przed podaniem zmiksuj. Możesz dodać trochę śmietanki, zetrzeć odrobinę żółtego sera.

Podawaj z groszkiem ptysiowy lub grzaneczkami. Smacznego

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: