reklama
reklama
Krem z cukinii
Lekka i jedwabista. Bardzo neutralna w smaku, daje pole do popisu. Możesz tworzyć i czarować za pomocą przypraw oraz dodatków.
Dzisiaj podam ci mój ulubiony przepis. Prosty, a właściwie banalny w wykonaniu. Dorośli lubią, dzieci również. Do dzieła:-)
Składniki (dla 4 osób):
4 małe cukinie
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml wywaru warzywnego
oliwą z oliwek
sól
gałka muszkatołowa
cynamon
ewentualnie trochę śmietanki, a nawet ostrego sera:)
Wykonanie:
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Umyj, obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Cukinię też pokrój, młodej nie musisz obierać ze skórki. W rondlu podsmaż cebulę i posiekany czosnek w 2 łyżkach oleju, dodaj ziemniaki i cukinię i smaż przez kilka minut.
Warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj przez około 25 minut. Dodaj soli, gałki muszkatołowej i cynamonu do smaku. Przed podaniem zmiksuj. Możesz dodać trochę śmietanki, zetrzeć odrobinę żółtego sera.
Podawaj z groszkiem ptysiowy lub grzaneczkami. Smacznego
Sprawdź inne nasze przepisy: