reklama
reklama
Krem z zielonego groszku
Pyszna, zdrowa zupa w obłędnym zielonym kolorze. Doskonała o każdej porze roku.
Wiosną dopasowuje się kolorystyką do otoczenia. Zimą staje się powiewem wiosny:)
Jesienią odpędza melancholię, a latem jest... też pyszna :)
Potrzebne składniki
Mrożony groszek– 45 dag
Ziemniaki – 3
Cebula -1
Masło – 2 łyżki
Oliwa z oliwek lub olej
Bulion warzywny – 3 szklanki
Sól – do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku
Sposób przygotowania:
1) Cebulę obieramy, siekamy i szklimy w dużym garnku na maśle lub oliwie;
2) ziemniaki obieramy, drobno kroimy i razem z groszkiem dodajemy do garnka;
3) wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do zmięknięcia, a następnie dokładnie miksujemy;
4) całość doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Zupę po zdjęciu z ognia można zaprawić żółtkiem, które należy uprzednio rozmieszać w kubeczku, a następnie wlać do gorącego kremu i dokładnie rozmieszać.
Jako dodatek do zupy można wykorzystać grzanki, groszek ptysiowy, paluszki lub paszteciki.
Na wierzchu możemy posypać wiórkami ostrego, tartego żółtego sera bądź parmezanem i kilkoma płatkami peperoncino.
SMACZNEGO!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje