Domowa granola
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Sklepowe półki uginają się pod ogromem różnego rodzaju płatków śniadaniowych. Dzieci chętnie jedzą czekoladowe kuleczki, miodowe kółeczka i tym podobne. Problem w tym, że to przecież niemal sam cukier!
Pokażę Wam, jak zrobić pyszną domową mieszankę zwaną granolą, która przebije smakiem każde płatki.
reklama
Domowa granola - składniki
- 300 g płatków owsianych
- 2 łyżki syropu klonowego bądź miodu
- 2 duże garście wiórków kokosowych
- 100 g słonecznika
- 60 g sezamu
- orzechy: włoskie, nerkowce, pecan
- migdały
- gryka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temp 180 stopni około 20 minut. Podajemy z mlekiem, jogurtem naturalnym, musem owocowym, owocami bądź wyjadamy łyżką;) Można dodać do niej również rodzynki i/lub żurawinę.
Ja używam jej do przygotowania deseru.
#granola #orzechy #płatkiowsiane #BLW