Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi
Od dawna chodził za mną barszcz. Któregoś dnia zrobiłam paszteciki drożdżowe – i postanowiłam zrobić do nich barszcz. Właśnie w takiej kolejności, nie odwrotnie;)
Przepis na barszcz:
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 5 suszonych grzybów ( dla dzieci po 12 roku życia )
- ząbek czosnku
- 6 suszonych śliwek
- jabłko
- 8 upieczonych buraków średniej wielkości
- sok z cytryny
- świeży tymianek i majeranek, pieprz
Gotujemy bulion z dodatkiem suszonych grzybów i z czosnkiem pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy suszone śliwki, pokrojone na ćwiartki jabłko, majeranek, świeżo zmielony pieprz i gotujemy przez kilka minut.
reklama
Następnie dodajemy starte buraczki (wcześniej upieczone i obrane), świeży tymianek i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, jeśli wolicie kwaśniejszy barszcz, dodajcie więcej cytryny.
Odstawiamy na mniej więcej 30 minut i przecedzamy, dobrze dociskamy warzywa, by jak najwięcej smaków przedostało się do barszczu. Ja zostawiłam w barszczu suszone śliwki, na następny dzień barszcz miał jeszcze intensywniejszy smak - dzięki nim.
Do barszczu konieczne są paszteciki z dowolnym, ulubionym farszem. Ja zrobiłam farsz z soczewicy i fasoli czerwonej z dodatkiem upieczonego indyka.
#barszcz #zupa #śliwki #grzyby #pieczoneburaki