Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Od dawna chodził za mną barszcz. Któregoś dnia zrobiłam paszteciki drożdżowe – i postanowiłam zrobić do nich barszcz. Właśnie w takiej kolejności, nie odwrotnie;)

Przepis na barszcz:

  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 suszonych grzybów ( dla dzieci po 12 roku życia )
  • ząbek czosnku
  • 6 suszonych śliwek
  • jabłko
  • 8 upieczonych buraków średniej wielkości
  • sok z cytryny
  • świeży tymianek i majeranek, pieprz

Gotujemy bulion z dodatkiem suszonych grzybów i z czosnkiem pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy suszone śliwki, pokrojone na ćwiartki jabłko, majeranek, świeżo zmielony pieprz i gotujemy przez kilka minut.

reklama

Następnie dodajemy starte buraczki (wcześniej upieczone i obrane), świeży tymianek i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, jeśli wolicie kwaśniejszy barszcz, dodajcie więcej cytryny.

Odstawiamy na mniej więcej 30 minut i przecedzamy, dobrze dociskamy warzywa, by jak najwięcej smaków przedostało się do barszczu. Ja zostawiłam w barszczu suszone śliwki, na następny dzień barszcz miał jeszcze intensywniejszy smak - dzięki nim.

Do barszczu konieczne są paszteciki z dowolnym, ulubionym farszem. Ja zrobiłam farsz z soczewicy i fasoli czerwonej z dodatkiem upieczonego indyka.

#barszcz #zupa #śliwki #grzyby #pieczoneburaki

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: