Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Robiąc przegląd owoców w mojej kuchni zauważyłam, że kilka z nich lata świetności ma już za sobą:) Dlatego postanowiłam wykorzystać je do muffinek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, ja użyłam pół na pół maki pszennej i orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • laska wanilii
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego ( można więcej)
  • 1, 5 szklanki owoców, np. brzoskwini, moreli, śliwek

Kruszonka:

reklama

  • garść płatków owsianych
  • łyżka roztopionego masła
  • łyżka syropu klonowego

Mokre składniki: mleko, jajko, syrop klonowy i roztopione masło dokładnie mieszamy.

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, cynamon łączymy ze sobą w osobnym naczyniu.

Następnie wlewamy płynne składniki do suchych, mieszamy, dodajemy obrane ze skórek i pokrojone na mniejsze kawałki ulubione owoce. Ja użyłam śliwek, brzoskwiń, nektarynek i moreli. Morele podczas pieczenia robią się niesamowicie słodkie, dlatego nie ma potrzeby dawać dużo syropu klonowego.

reklama

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Ciasto przekładamy do foremek i posypujemy kruszonką z płatków owsianych. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

#muffinki #owoce #brzoskwinie #nektarynki #morele #śliwki #płatkiowsiane

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: