Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych
Robiąc przegląd owoców w mojej kuchni zauważyłam, że kilka z nich lata świetności ma już za sobą:) Dlatego postanowiłam wykorzystać je do muffinek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki, ja użyłam pół na pół maki pszennej i orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 5 dag masła
- laska wanilii
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego ( można więcej)
- 1, 5 szklanki owoców, np. brzoskwini, moreli, śliwek
Kruszonka:
reklama
- garść płatków owsianych
- łyżka roztopionego masła
- łyżka syropu klonowego
Mokre składniki: mleko, jajko, syrop klonowy i roztopione masło dokładnie mieszamy.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, cynamon łączymy ze sobą w osobnym naczyniu.
Następnie wlewamy płynne składniki do suchych, mieszamy, dodajemy obrane ze skórek i pokrojone na mniejsze kawałki ulubione owoce. Ja użyłam śliwek, brzoskwiń, nektarynek i moreli. Morele podczas pieczenia robią się niesamowicie słodkie, dlatego nie ma potrzeby dawać dużo syropu klonowego.
reklama
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Ciasto przekładamy do foremek i posypujemy kruszonką z płatków owsianych. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
#muffinki #owoce #brzoskwinie #nektarynki #morele #śliwki #płatkiowsiane