Ostatnie zmiany: 21 lutego 2020
reklama
Gofry
Kiedyś Julce gofry nie smakowały. Postanowiłam spróbować zrobić je ponownie. Tym razem i ona dołączyła do grona wielbicieli moich gofrów:). Przepis bardzo prosty i łatwy w wykonaniu.
Czas przygotowań 15 minut
Czas : 30 minut
Składniki
- maka - 2 szkl
- mleko, ja użyłam kokosowego - 2 szkl
- jajka - 2 szt
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- olej - 1/3 szklanki
- śmietanka - 150 ml
- mascarpone - 1 łyżka
- ulubione owoce -
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, w osobnej misce zmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, mlekiem i olejem. Następnie dodać do tej masy ubite białka, delikatnie wymieszać i smażyć w gofrownicy. Ja zaserwowałam je na słodko, ale mogą być również w wersji wytrawnej. Na gofry nałożyłam ubitą śmietankę z mascarpone i posypałam owocami i orzechami.