Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim
Idealne na przekąskę, obiad bądź też jako dodatek do barszczu. Pierwszy raz robiłam indyjski sos do nich i na pewno będzie on moim absolutnym hitem;)
Składniki:
- 4 szklanki mąki – u mnie pszenna, może być pełnoziarnista
- 3/4 kostki masła
- szklanka jogurtu naturalnego
- 35 g drożdży
- 1 jajko
Farsz:
- 20 dag upieczonego indyka
- szklanka soczewicy czerwonej
- szklanka fasoli czerwonej
- przyprawy: majeranek, pieprz, papryka wędzona
reklama
Sos indyjski:
- 4 duże pomidory
- 1 papryka
- cebula
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- imbir
- czosnek
- sok z cytryny
- przyprawy: garam masala, papryka czerwona słodka i wędzona, chilli, kolendra mielona,kumin mielony,cynamon, pieprz
Fasolę zostawiamy na 12 h do odmoczenia. Następnie opłukujemy i gotujemy w świeżej wodzie około godziny. Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy zblendować indyka pieczonego, ugotować soczewicę czerwoną oraz podpiec paprykę czerwoną do sosu. Oczywiście papryki można wrzucić do piekarnika podczas pieczenia czegoś innego, by zaoszczędzić czas i energię;)
Ugotowaną czerwoną fasolę łączymy z soczewicą i zblendowanym indykiem, doprawiamy majerankiem, pieprzem i papryka wędzoną oraz dokładnie mieszamy.
reklama
Ciasto po leżakowaniu rozwałkujemy i kroimy na kwadraty, na dolną część nakładamy farsz, na górnej robimy paseczki nożem, zlepiamy ze sobą i końce przygniatamy widelcem, będą ładnie wyglądały.
Smarujemy jajkiem i posypujemy np. czarnuszką, słonecznikiem, dynią itp.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 18-20 min.
Do pasztecików przygotowałam indyjski sos.
Paprykę czerwoną pieczemy w piekarniku około 20 minut w temp. 180 stopni, by wydobyć jej wędzony smak oraz zdjąć z łatwością skórkę. Na patelni szklimy cebulę oraz wyciśniety przez praskę czosnek, dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. Wyciągamy skórki pomidorów, powinny same odejść, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę podpieczoną paprykę czerwoną i wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jogurt naturalny, mieszamy.
reklama
Po chwili doprawiamy nasz sos przyprawami: garam masala, paprykami, chilli, kolendrą, kuminem, świeżo zmielonym pieprzem, mniej więcej po połowie łyżeczki oraz szczyptę cynamonu. Po dokładnym wymieszaniu, blendujemy nasz sos i serwujemy z pasztecikami.
#paszteciki #sosindyjski #fasola #soczewica #indyk #garammasala #kumin #drożdżowe